Náučný chodník, čo chytí

Ide, ide ford a v ňom sedí lord. Vedľa neho lordka, stará ako fordka. Anglickým humorom štepenú rýmovačku pretavil Pavel Choma na vtipný obraz. Aj francúzske príslovie - Čím viac sa to mení, tým viac je to to isté - premenil na obraz. Z písmen. Oba objavia návštevníci na výstave Chomov náučný chodník .... od K po K - Knihy - Kresby - objeKty v dolnokubínskej Oravskej galérii. Uznávaný grafický dizajnér predstavuje všetky polohy svojej tvorby.

11.08.2014 17:25
debata

„Náučný chodník ho opäť priviedol po rokoch do Oravskej galérie, ktorej novú podobu po rekonštrukcii spoluvytváral. Po prvý raz sa tu aj s tímom, ktorý zostavil informačné a inštalačné príbehy, zoznamoval s tým, čo všetko sme zakazovali. Napríklad ako sa diela nesmieme dotknúť, ale musíme ho prezentovať. Jednoducho ten schovaný praktický život, čo núti grafického dizajnéra pri priestorovom riešení výstav alebo iných aktivít rozmýšľať tak, aby ho nebolo vidieť. A toto sa mu podarilo,“ povedala riaditeľka Oravskej galérie v Dolnom Kubíne Eva Ľuptáková.

Oravská galéria
41 pavel CHoma 3x Oravská galéria

Na začiatku Chomovho chodníka sú knihy. Nádherné monografie a témy, ktoré s grafickým dizajnom knihy súvisia. „Sú to nádherné knihy, za všetky spomeniem aspoň monografiu dnes už svetoznámeho scénografa Borisa Kudličku. Všetky však charakterizuje citlivý krásny rukopis chomovského minimalizmu,“ pokračovala Eva Ľuptáková.

Chodníkom sa návštevník presunie do priestoru, v ktorom môže nahliadnuť do realizovaných návrhov výtvarno-priestorových riešení výstav a stálych expozícií. Do Múzea mincí a medailí v Kremnici, na pražské Quadrienale, do Slovenského národného múzea v Martina i v Bratislave, ale aj do Bologne, pre ktorú vytvoril mimoriadne úspešné riešenie medzinárodného bienále detskej knihy.

Nasledujú obrazy a objekty, ktoré sa po prvý raz objavili na Chomovej veľkej výstave Tiráže 1 v Oravskej galérii pred šestnástimi rokmi. Záver patrí priestorovým štúdiám objektov a ich aplikácii. „Sú to napríklad atypické konštrukcie lodí, na ktorých veje nápis ,Všetko, čo potrebujeme, máme'. Je to aj na zamyslenie: mnohokrát zahusťujeme veci zbytočnosťami. Treba ich očistiť a ukázať v plnej nahote, lebo vtedy sú krásne. Na výstave autor priznáva, ako obyčajné veci starnú, ale pripomína aj to, ako ich možno zužitkovať alebo vynoviť, aby pôsobili dobre,“ dodala riaditeľka Oravskej galérie.

Fíha! Konečne zaujímavá výstava! Zápis v knihe návštevníkov teší nielen šesťdesiatnika, ktorý pôsobí aj ako pedagóg na svojej alma mater Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Ale aj Evu Ľuptákovú, pre ktorú je výstava Chomov náučný chodník znakom, že to bol krok správnym smerom. Pridať do knihy návštev vlastný názor na nekaždodennú výstavu grafického dizajnéra po jej prehliadke možno do 31. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Oravská galéria #Pavel Choma