Legenda aj vesmír sa stretnú pod šapitom

Existuje boh? Diabol? A láska taká silná, že aj diabol sa pred ňou pokloní? Aj o tom je Bulgakovov román Majster a Margaréta. Na javisko ho najnovšie prenieslo Teatro Tatro.

17.08.2014 10:00
33 TEATRO TATRO Majster a margareta Foto:
Lukáš Latinák v inscenácii Majster a Margaréta, ktorú uvedie Teatro Tatro na Divadelnej Nitre tri razy.
debata

Inscenácia svetovej klasiky je jednou z piatich, ktoré koncom septembra uvedie na medzinárodnom festivale Divadelná Nitra sekcia Festival Plus. Pod divadelným šapitom sa stretnú rôzne témy, koncepty aj spôsoby rozprávania.

„Bulgakovov román ma zaujal mnohorakosťou. Na prvé prečítanie má človek pocit, že je to kniha, v ktorej sú zakliate všetky tajomstvá sveta. Na druhé prečítanie zistí, že to celkom tak nie je. Ale aj tak ponúka množstvo interpretácií – aj tých tajomstiev sveta,“ povedal režisér, autor divadelnej dramatizácie a scenára Ondrej Spišák.

Opera nie je len vysoké a nedostupné umenie. Skladateľ Marek Piaček je autorom vtipného a hravého dielka 2' 16'' a pol: Vesmírna odysea. Deti si môžu vyskúšať, aké je to zahrať si hudobníkmi Slovenskej filharmónie a prežiť súčasnú hudbu na vlastnej koži. Lollikova dramatizácia slávnej psychologickej drámy Dogville obdivovaného kontroverzného režiséra Larsa von Triera ožila na javisku nitrianskeho Starého divadla. Moderné memento o moci a pocite nadradenosti aj krutú pravdu o zle v každom z nás režijne naštudoval Šimon Spišák.

Chlapci, ktorí sa radi hrajú s bábikami je tanečná inscenácia pražského súboru ALT@ORT. Nie množstvo estrogénu či testosterónu v tele tvorí podstatu ženy či muža, tvrdia v autorskom predstavení Tereza Ondrová a Peter Šavel. Pohybom vyjadrujú kontrast medzi prejavmi tela a duše, aj medzi genetickými vlastnosťami a spoločenskými konvenciami.

„Všetci, čo hľadajú skutočnosť pod tým, ako sa veci javia, objavia niečo zaujímavé,“ hovorí Viliam Dočolomanský. Zakladateľ, umelecký šéf, režisér a choreograf pražského štúdia Farma v jeskyni si najnovšie v Informátoroch vzal „na paškál“ nadnárodné korporácie. Inscenácia, ktorá vznikla na základe skutočnej kauzy so súdnou dohrou vo Švajčiarsku, nie je len orwellovskou fantáziou, ale znepokojujúcou sondou na hranici fyzického divadla, videa a divadla dokumentu.

„Predstavenie je nabité mnohými významami, ktoré neservírujeme explicitne. Nevysvetľujeme, odovzdávame. Každý divák si tému vyloží podľa seba. Zúčastňuje sa zasvätenia sám za seba, ako rezonuje s jeho životnými skúsenosťami. Ak to s ním, samozrejme, rezonuje,“ dodal autor projektu. „Chceme mladým aj deťom ukázať, že súčasné umenie nie je nuda, povinná jazda raz, dva razy do roka za kultúrou či nanútená povinnosť v rámci organizovaného školského predstavenia. Umenie môže priniesť veľké emócie, neobyčajný zážitok, môže zaujať, pomôcť pochopiť, poučiť, upozorniť, zabaviť či prekvapiť,“ vysvetlila ambície sekcie Festival Plus Divadelnej Nitry manažérka programu tejto sekcie Slávka Civáňová. Podrobnejšie informácie sú na www.nitrafest.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadelná Nitra #Teatro Tatro #Majster a Margaréta