Obludárium, čo provokuje úsmevom

Obludárium je názov výstavy, ktorá odoženie vrásky a vyčarí úsmev aj na tvári mrzúta. Má to na svedomí trojlístok Peter Kľúčik, Vladimír Oravec a Jakub Kľúčik, ktorí vystavujú v Synagóge - Centre súčasného umenia trnavskej Galérie Jána Koniarka. "Ľudská fantázia je nekonečná a bezhraničná. A výstava Obludárium je toho dôkazom," uviedol kurátor Bohuslav Bachratý.

22.08.2014 16:00
debata
Jakub Kľúčik: Kyklop Foto: Zuzana Dohnalová
Obludárium Jakub Kľúčik: Kyklop

Magický svet Petra Kľúčika, v ktorom ožívajú vybájené zvieratá a rastú prečudesné stromy a rastliny, poznajú malí aj veľkí. Svojimi ilustráciami dotvoril nesmierne veľa kníh pre deti a mládež. Už prvý pohľad na jeho obraz či grafiku prezrádza meno autora. Napríklad: Telo leoparda stojí na dlhých špirálovitých nohách. Aj hlavu nesie dlhý krk, pripomínajúci vývrtku. A podobné krivky má aj strom, nesúci čudesné ovocie.

„Veľmi dôležitá je pre mňa téma prírody a jej zániku. Moje obrazy ukazujú svet, v ktorom príroda prekvapuje aj šokuje. Je to opak toho, čo žijeme, teda sveta, v ktorom sa bojíme, že každú chvíľu vyhynie ďalší živočíšny druh,“ vysvetlil maliar, grafik a ilustrátor Peter Kľúčik. „Obrazy Petra Kľúčika charakterizuje barokovosť scenérií, absurdnosť stretnutí, práca s metaforou, groteska, irónia či sebairónia,“ spomenul kurátor.

Z hliny sa vynára klbko jašteríc, ktoré sa rozliezajú po stenách chalúp. Lebka čudesného tvora, v chobote zvierajúceho vajce. Aj tieto plastiky vystavuje v Banskej Štiavnici žijúci a tvoriaci sochár a keramik Vladimír Oravec. „Vychádzam z mytológie, je nesmierne inšpirujúca. Hlavne svojou poéziou. Existujú v nej rôzne tvory, ktoré v skutočnosti neexistujú, napríklad jedna má dvadsať očí, iná zas nemá telo, len hlavu. Používam tieto prvky, ktoré však aplikujem na súčasnosť,“ povedal Vladimír Oravec.

„Jeho diela pôsobia ako karikatúry čudesných ľudských a zvieracích bytostí – kreatúr, ktoré sú však často ezopovským zrkadlom našich hlboko ukrytých povahových vlastností. Spôsob práce, pripomínajúci lepené lastovičie hniezda, zložené z drobných kúskov do celku, umocňuje dokonalé remeselné vyhotovenie,“ pokračoval Bohuslav Bachratý.

Kocúrovi v čižmách vykúkajú spod plášťa rôzne zbrane. Rytier v brnení, z ktorého vykúkajú rôzne čudá. Kôň, čo jazdí na obrovi. „Už ako malý som sa cítil ako expert na príšery a obludy. Možno aj preto, že som ich videl všade okolo seba. Odmalička sa pozerám na otcove obrazy,“ priznal maliar a ilustrátor Jakub Kľúčik. Inšpiráciu nachádza všade, stačí sa vraj pozorne dívať. Ovplyvnil ho vraj aj svet sci-fi a akčných filmov.

„Maľuje zväčša oleje, naplnené symbolizmom a symbolikou dejín i súčasnosti. Priestorové absurdity striedajú figúry a figúrky z iného sveta. Obrazy otvárajú príbehy a deje vychádzajúce z temnoty na svetlo,“ dodal kurátor.

Obludárium je kniha, opisujúca skutočné i mýtické zvieratá a bytosti. Populárne boli v 12. storočí v Anglicku a vo Francúzsku. Obludárium, ktoré bude v Synagóge – Centre súčasného umenia v Trnave do 7. septembra, provokuje aj otázkou, či možno zdroje fantázie vyčerpať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #výstava #Obludárium