Brian May vystavuje 3D snímky z 19. storočia

Máloktorý umelec je taký všestranný ako Brian May. Gitarista slávnych Queen v minulosti vydal vedecké publikácie o astrofyzike a medzi jeho koníčky patrí aj stereofotografia.

04.09.2014 13:30
Chatterton 1856 Henry Wallis 1830-1916... Foto:
Na výstave bude aj dielo Chatterton od autora Henryho Wallisa.
debata

Dlhoročné zbieranie 3D snímok z 19. storočia sa mu vyplatilo. Londýnska Tate Gallery jeho unikátnu zbierku od októbra vystaví.

„Začal som už od detstva zbierať všetko stereoskopické,“ priznáva svoju netradičnú záľubu hudobník v rozhovore pre BBC. „Inšpirovala ma škatuľka od cereálií,“ vysvetľuje. Hudobník má tisícky obrázkov, ale obdobie od roku 1850 až po 1858 je podľa jeho slov úplne magické. Práve v týchto rokoch sa stereoskopia dostala do povedomia aj vďaka umelcovi menom TW Williams. Jeho unikátne fotografie, ktoré vyvolávajú pomocou technológie optickú ilúziu viacrozmerného priestoru, sú pre Briana Maya najvzácnejšie. O autorovi z viktoriánskeho obdobia vydal pred dvoma rokmi knihu, ktorú medailou ocenil aj britský Kráľovský spolok fotografov.

V zbieraní hudobník pokračoval a ďalšiu príležitosť na propagáciu tohto nezvyčajného hobby mu poskytla prestížna Tate Gallery v Londýne. Od 13. októbra až do apríla vystaví vybrané diela z osobnej rozsiahlej zbierky. Dvadsaťšesť snímok si tak bude môcť obzrieť zo všetkých uhlov aj verejnosť, pričom k dvanástim z nich pripravil Brian May špeciálne optické zariadenie na zvýraznenie 3D ilúzie. „Som priekopník v tomto fenoméne,“ vyhlásil umelec a vedec.

Výstava sa nazýva Galéria obrázkov chudáka, pričom jej názvom naráža na chudobné viktoriánske obdobie. Tate Gallery vďaka práci slávneho hudobníka získala historické prvenstvo. Verejnosti totiž neponúka len výsledok stereoskopických diel, ale aj pôvodnú „obyčajnú“ snímku, ktorú vtedajší umelci upravili, aby dosiahli žiadaný efekt. Návštevníci tak budú môcť fotografie porovnať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Queen #Brian May #stereofotografia #stereoskopia #Tate gallery