Foto roka urobil Tomáš Halász pred mítingom

V konkurencii takmer 1 300 fotografií, ktoré do súťaže Foto roka 2014 zaslalo vyše 300 autorov, zvíťazil Tomáš Halász. Prvou cenou a šekom na 5-tisíc eur ocenila porota fotografiu Pred mítingom.

05.09.2014 16:16
kiska Foto:
Tomás Halász: Pred mítingom
debata

Jeden záber z fotoeseje, prostredníctvom ktorej zblízka zachytával kandidáta na prezidenta Andreja Kisku.

„Osobným pohľadom som nazrel do zákulisia prezidentskej kampane, aby som zaznamenal, čo bežne zostáva skryté. Za pozlátkou debát či víťaznej noci boli každodenné porady, súkromné chvíle pred mítingami či vzácne minúty odpočinku,“ povedal víťaz súťaže. Halászova reportážna séria vznikala v čase, keď nebolo jasné, kto prezidentské voľby vyhrá.

2. miesto : Danis Kozerawski Foto: Danis Kozerawski
2.miesto 2. miesto : Danis Kozerawski

Porota ocenila „autorovu osobnú zainteresovanosť na projekte bez mediálnej podpory či fotografovania na objednávku“, ktorá „vyústila do mimoriadneho vizuálneho a obsahového výkonu“. „Psychologický dokument o politikovi sa vymyká obvyklým mediálnym klišé postaveným na pátose alebo heroizovaní,“ zhodnotil predseda jury, český teoretik Pavel Vančát.

3. miesto: Juraj Starovecký, cyklus Guten Tag Foto: Juraj Starovecký
3.miesto 3. miesto: Juraj Starovecký, cyklus Guten Tag

Na druhom mieste skončil Danis Kozerawski (3 500 eur) so sériou zátiší. Odborníkov zaujal „premyslenou hrou vizuálnych ilúzií aj zmyslom pre jemný sebaironický humor“. Tretiu priečku obsadil Juraj Starovecký (1 500 eur) s cyklom Guten Tag o súčasnom Nemecku, v ktorom skombinoval „sociologickú sondu s postrehom pre nečakane absurdné kontrapunkty bežného dňa“.

Kolekcia sedemdesiatich najlepších fotografií pätnástich finalistov je vystavená na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave do konca septembra. Galéria je aj na www.fotoroka.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Tomáš Halász #Foto roka #Danis Kozerawski #Juraj Starovecký