Najlepšia fotografia? Majdan

Fotografia zo série Majdan Michala Burzu získala Grand Prix. Hlavnú cenu 3. ročníka súťaže Slovak Press Photo. Ukrajina sa stala srdcovou témou mladého fotografa. Od prvej návštevy v januári sa do krajiny vracia, potrebuje vraj pochopiť jej príbeh.

12.09.2014 17:12
Michal Burza: Fotografia zo série Majdan Foto:
Michal Burza: Fotografia zo série Majdan
debata

„Jednoznačne je to udalosť, ktorá sa nás všetkých dotýka. Presahuje všetky ostatné konflikty, všetky ostatné udalosti, ktoré sa odohrali tento rok. Na osemdesiat percent bolo teda isté, že za absolútneho víťaza vyberieme nejakú fotografiu z Ukrajiny. V poslednom kole zostali dve fotografie od toho istého autora. Podarilo sa mu zovšeobecniť nezmyselnosť toho konfliktu a celú tragédiu Ukrajiny,“ povedal člen medzinárodnej poroty Jan Šibík.

Členovia poroty veľmi vysoko hodnotili skutočnosť, že na víťaznej fotografii sa prelína viacero rovín „Stretáva sa v nej normálny život, ktorý sa na Majdan postupne vracia, so stopami udalostí, ktoré sa v tom priestore odohrávali, a je tam aj napätie, ktoré nasledovalo,“ vysvetlil tohtoročný víťaz súťaže Michal Burza. Inak fotograf na voľnej nohe.

Grand Prix rozšírila jeho zbierku ocenení, v ktorej má aj prvú a dve druhé ceny z minuloročnej Slovak Press Photo i dve víťazstvá z Czech Press Photo. Jedna z fotografií, ktoré urobil pri svojej zatiaľ poslednej návšteve krvavým konfliktom zmietanej Ukrajiny, sa dostala v máji na obálku nemeckého týždenníka Der Spiegel. Zapózoval mu na nej separatista, bývalý príslušník rozpustenej jednotky Berkut, ktorý ho spolu s ďalšími zahraničnými novinármi zastavil.

Michal Burza získal Grand Prix v 3. ročníku... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Michal Burza Michal Burza získal Grand Prix v 3. ročníku Slovak Press Photo.

„Vieme, aká je doba. Redakcie nemajú peniaze, aby posielali fotografov do zahraničia. Oceňujem, že napríklad aj Michal Burza vycestoval na Ukrajinu za vlastné peniaze, pretože tam chcel ísť,“ zdôraznil jeden z najoceňovanejších českých fotografov Jan Šibík.

Do 3. ročníka Slovak Press Photo sa prihlásilo 113 fotografov, ktorí poslali do súťaže 1 115 fotografií. Keďže tvorivú konfrontáciu otvorili tento rok aj autorom zo strednej Európy, zúčastnilo sa na nej aj 16 autorov zo susedných krajín.

„Slovenská fotografia na mňa urobila veľký dojem. Súťaž má naozaj svetovú úroveň. Pracujem na tom, aby práce slovenských autorov videli aj Američania,“ povedal fotograf Paul Martinka. Slovák, ktorý viac ako dvadsať rokov žije v New Yorku a spolupracuje s denníkom New York Post, medzinárodnej porote predsedal. Kvalitu fotografií potvrdzuje podľa Jana Šibíka aj to, že pri hodnotení na seba narážali protichodné názory.

Pavel Neubauer, Yuri Kozyrev, Paul Martinka,... Foto: Pravda, Ivan Majerský
slovak press photo, Neubauer, Kozyrev, Martinka, Burza, Garvoldt Pavel Neubauer, Yuri Kozyrev, Paul Martinka, Michal Burza, Jana Garvoldtová, Roman Vondrouš, Jindřich Štreit - medzinárodná porota, riaditeľka Slovak Press Photo a víťaž Hlavnej ceny Grand Prix.

„Tento rok fotografií v súťaži pribudlo. A nielen čo sa týka počtu, ale aj čo sa týka kvality,“ spomenul člen poroty, fotograf Jindřich Štreit. Podľa fotografky, pedagogičky a tiež porotkyne Jany Hojstričovej, ktorú potešila aj mimoriadne vysoká úroveň študentských prác, menej kvalitných fotografií sa stretlo v kategórii životné prostredie. „Šport je moja srdcovka, preto som bol trošku sklamaný fotografiami, ktoré súťažili v tejto kategórii,“ pridal slovenský fotograf Pavel Neubauer. V porote bol aj fotožurnalista Yuri Kozyrev a fotograf Roman Vondrouš.

„Výsledky v jednotlivých kategóriách zverejníme na tlačovej konferencii 22. októbra. Ocenené fotografie budú v Mestskom múzeu Bratislava vystavené do konca novembra,“ dodala riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Press Photo #Majdan #Michal Burza