Cenu Fondu výtvarných umení získal maliar Ľubo Zelina

Fond výtvarných umení ocenil rozsiahle celoživotné dielo maliara Ľuba Zelinu v oblasti komornej a monumentálnej maľby, ale aj dlhoročnú spoluprácu s Fondom.

06.11.2014 16:00
Ľubo Zelina s obrazom Kráľ Ubu. Foto: ,
Ľubo Zelina s obrazom Kráľ Ubu.
debata

„Ľubo Zelina je tvorivý umelec. Usilovne pracuje, Maľuje od rána do večera. Pre mňa je akýmsi robotníkom umenia. Jeho vitalitu a pracovnú disciplínu mu môžu mnohí závidieť,“ vysvetľuje podpredsedníčka Fondu výtvarných umení, výtvarná teoretička Mária Horváthová.

Diela 71-ročného maliara sú zastúpené v galériách a súkromných zbierkach na Slovensku i v cudzine. Vystavoval vo Francúzsku, v Taliansku, Nemecku, Rakúsku, Rusku, vo Veľkej Británii, Švajčiarsku, v USA, Kanade, Poľsku, Maďarsku či Spojených arabských emirátoch.

Rodák z Tajova žije a tvorí najmä v Bratislave, ale pravidelne aj v Benátkach či Paríži. Na slovenskú výtvarnú scénu vstúpil koncom šesťdesiatych rokov ako absolvent ateliéru monumentálnej maľby u profesora Petra Matejku. Zelinov maliarsky rukopis je dynamický a dramatický. Jeho expresívne obrazy sú erupciou žiarivých farieb a oblých tvarov. Jeho autorským logom sa stal kruh.

„Je to najmagickejší tvar,“ hovorí maliar. „Jeho neprerušená línia je ako nekonečný cyklus tvorenia a zániku. Kruh preto považujem za symbol dokonalosti, pôvodu života a jeho opätovnej obnovy.“

Maliar Ľubo Zelina často štetce odkladá a obrazy dotvára spontánne, priamo rukami. „Prečo tvorím obraz takto? Musím ho hmatateľne cítiť. Vtedy sa tvorca a dielo prepoja. Kontakt je najbližší, najsilnejší, bezprostredný. Vnímame ho intenzívnejšie,“ uvažuje.

„Zelinu na Slovensku ťažko zaradiť, je jedinečný. Solitér,“ zamýšľa sa M. Horváthová a dopĺňa, že jeho autorský program je jasne určený, humánne orientovaný a filozofický. „Nachádzame v ňom variácie na tému zrodu i zániku, zápasov a premien.“ Navyše v Zelinovej tvorbe možno vybadať aj záujem o poznatky z vedy, najmä výskumu kozmu. Pýta sa: Čo je podstatou bytia? Kde sa zrodil život? Ako súvisí existencia ľudstva s nekonečnosťou vesmíru?

Výstavu niekoľkých obrazov Ľuba Zelinu si možno do utorka 11. novembra pozrieť v Galérii architektúry SAS v Bratislave. „Je to len malá ukážka, iba taký vstup do mojej tvorby. Veľmi skromný, strohý výber z diel v komornom prostredí. Zelina v skratke,“ hovorí maliar. Na budúci rok by v Bratislave rád usporiadal väčšiu výstavu spolu s manželkou Zuzanou Hložníkovou. Tematicky by ich diela mali spájať inšpirácie z umeleckých pobytov v Paríži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #Ľubo Zelina #Fond výtvarných umení