Off Festival dáva priestor mladým fotografom

Piaty rok sprevádza Mesiac fotografie o niečo menší Off festival Bratislava. Jeho cieľom je poskytovať priestor mladým talentovaným umelcom, pracujúcim s médiom fotografie.

08.11.2014 08:00
OFF festival Foto:
Ruský fotograf Danila Tkachenko sa predstaví výstavou Útek.
debata

„V zahraničí je to bežná záležitosť, že popri veľkom festivale vzniká aj alternatívny,“ povedal riaditeľ festivalu Dušan Kochol.

Témou je tento rok revolučný manifest ako zmysel a zámienka na revoltu, silu, ktorá dokáže zmeniť svet. „Považovali sme za potrebné poukázať na to, že sloboda hlavne umeleckého prejavu je veľmi dôležitá aj dnes v akomkoľvek spoločenskom, sociálnom, kultúrnom alebo osobnom kontexte,“ pokračoval riaditeľ Off festivalu Bratislava.

Je to revolúcia? … alebo len zlé počasie? On-line. Tam to všetko je. Obraz ako sloboda voľby. Názvy troch z dvadsiatich dvoch výstav, z toho šiestich kolektívnych, predstavujú, akým spôsobom reflektovalo tému takmer osemdesiat mladých fotografov zo 17 krajín sveta.

„Niektorí autori reagujú na vojnové konflikty, napríklad Attila Floszmann z Maďarska prezentuje fotografie z Líbye. Iránsky fotograf Armin Amirian zas prináša osobnú výpoveď o tom, aké to je žiť v Iráne. Britský autor Chris Barrett fotografuje v Severnej Kórei a vytvára zaujímavé polaroidy záznamov z televízie, reprezentujúcej totalitný režim,“ vymenoval zopár „najrevolučnejších“ výstav Dušan Kochol.

Z mladej slovenskej fotografickej scény spomenul Moniku Kováčovú, ktorá reflektuje zastúpenie žien v slovenskej armáde, či Martina Ševčoviča a Petra Čintalana, ktorých poetickejší projekt je metaforou vývoja spoločnosti. Niektoré z projektov aktívne nabádajú na obrodu, iné z pozície pasívneho pozorovateľa skúmajú stav spoločnosti.

„Tvorcovia prezentujú rozmanitosť autorského prístupu k téme – od intímnych výpovedí až po prejavy globálneho charakteru. Spolu vytvárajú celok, hlas novej vlny autorov,“ dodal Dušan Kochol. V Pisztoriho paláci potrvajú výstavy 5. ročníka Off festivalu Bratislava do 21. novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mesiac fotografie #výstavy #OFF festival #Dušan Kochol