Tlačenica pred obrazmi je dobré znamenie

Zistili sme šokujúce čísla. Výstavy a expozície Slovenskej národnej galérie v Bratislave a Pezinku navštívilo za prvých deväť mesiacov vďaka voľnému vstupnému viac ako 42-tisíc návštevníkov.

10.11.2014 08:00
Aj Ginovského Portrét dámy bude súčasťou... Foto:
Aj Ginovského Portrét dámy bude súčasťou výstavy Sentiment/Biedermeier.sk, ktorú na budúci rok pripravuje Slovenská národná galéria.
debata

Zistili sme šokujúce čísla. Výstavy a expozície Slovenskej národnej galérie v Bratislave a Pezinku navštívilo za prvých deväť mesiacov vďaka voľnému vstupnému viac ako 42-tisíc návštevníkov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to nárast takmer o 24-tisíc ľudí,“ povedala riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Rekordným mesiacom bol máj. Kým minulý rok pritiahol na výstavy SNG "len“ 2 745 návštevníkov, tento rok ich v mesiaci lásky prišlo 10 864. "Návštevník už nebýva na výstave osamelým pútnikom a pri niektorých výstavách, ako bol napríklad Impresionizmus, si zvykáme na ,tlačenicu' pred obrazmi,“ pokračovala riaditeľka SNG.

S nárastom počtu návštevníkov sa objavili aj nové problémy. Niektorí z tých, čo prišli do galérie po prvý raz, sa nevedeli správať. "Prvonávštevníkov sme museli vychovávať, napríklad čo možno chytať a čo nie,“ spomenula.

Tí, čo odmietali pozvanie na výstavu zadarmo, si mohli lístok kúpiť. Zaplatilo šesť ľudí. Finančne podporiť Slovenskú národnú galériu mohli návštevníci aj dobrovoľným príspevkom. Od začiatku roka sa vyzbieralo 901 eur, 400 českých korún a tri neidentifikova­teľné mince.

"Pozitívny vývoj a záujem o návštevu galérie prispeli k rozhodnutiu nášho partnera J&T Banky pokračovať v spolupráci a umožniť voľný vstup aj v budúcom roku,“ povedala Alexandra Kusá. Pripomenula, že sa zvýšil aj záujem o zväčša spoplatnené sprievodné podujatia – workshopy pre rodiny s deťmi a kurátorské výklady. Predalo sa 3 552 vstupeniek.

K výnimočným projektom budúceho roka bude patriť Sentiment/Bie­dermeier.sk, ktorým prvá slovenská galerijná inštitúcia pokračuje v mapovaní umenia 19. storočia. Výstava, zameraná na "obdobie pokoja“, ktorého ústredným fenoménom bolo súkromie, ponúkne netradičný pohľad na obľúbené žánre ako portrét, krajinomaľba, zátišie či žánrové obrázky z rokov 1815 až 1848. Nábytok a úžitkové umenie priblížia životný štýl, ktorým v tom čase pulzovali šľachtické aj meštianske salóny. Na medzinárodnej scéne patrí Martin Kollár k známym a uznávaným fotografom. Na budúci rok predstaví SNG jeho jedinečný autorský program aj domácemu publiku. "Ťažiskom jeho tvorby sú cykly, na ktorých pracuje cielene alebo priebežne, napríklad séria z Európskeho parlamentu či izraelská séria,“ vysvetlila Alexandra Kusá.

Chuťovkou podľa nej bude aj Otvorený depozitár na Zvolenskom zámku, ktorý aktuálne provizórium (pre očakávanú rekonštrukciu SNG sa zbierkové fondy museli sťahovať) kreatívne povýši na výhodu. Vytiahne diela hneď z troch depozitárov, gotického aj barokového umenia a moderného slovenského sochárstva. Medzi nimi sa objavia aj také, ktoré doteraz návštevníci ešte nevideli.

Zátišie s fľašou, slovenská moderna pri poháriku, bratislavské krčmy… Už názvom bude magnetizovať publikum výstava Tekutá múza (Alkohol a vizuálna kultúra). Téma je jasná na prvý pohľad, skúma skôr zahanbujúci slovenský -izmus: alkoholizmus. Predstaví "chľast“ ako silne ambivalentný kultúrny fenomén, ako slasť i neduh, múzu aj depresiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #výstavy #návštevnosť