Zverejnili nositeľov Cien Spolku architektov Slovenska 2014

Laureáti tohtoročných výročných cien Spolku architektov Slovenska (SAS) sú známi. Ako informovali organizátori cien - SAS a Fond výtvarných umení (FVU), laureátom Ceny Emila Belluša 2014 sa stal prezident SAS, profesor architektonickej tvorby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave Ján M. Bahna. Bahna sa tak stal 25. nositeľom ocenenia udeľovaného za celoživotné dielo v architektúre. Jeho tvorbu priblíži od 18. decembra do 31. januára 2015 záujemcom výstava v Galérii SAS v sídle Spolku architektov Slovenska na Panskej ulici v Bratislave.

12.11.2014 16:00
Ján M. Bahna, architekt Foto:
Laureátom Ceny Emila Belluša 2014 sa stal prezident SAS, profesor architektonickej tvorby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave Ján M. Bahna.
debata (1)

Laureát Ceny Emila Belluša za rok 2014 Ján Miloslav Bahna (1944, Pukanec) vyštudoval architektúru v rokoch 1961 až 1970 na Slovenskej vysokej škole technickej (dnes Slovenská technická univerzita) a Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave. Do roku 1990 projektoval najmä obchodné domy a stavby pre cestovný ruch v Štátnom projektovom ústave obchodu Bratislava. V rokoch 1984 až 1989 patril medzi organizátorov neoficiálnych stretnutí stredoeurópskych architektov v Spišskej Kapitule a na Starých Splavoch. Od roku 1990 viedol majstrovský ateliér na VŠVU. Paralelne založil aj súkromný AA Ateliér architektúry. Väčšina stavieb Jána Bahnu sa nachádza v Bratislave. Sú to bankové, obchodné aj obytné objekty. Podieľal sa na rekonštrukciách historických objektov a medzivojnovej architektúry. Prvé dielo – vládny salónik na letisku, ktoré vzniklo v roku 1973 v spolupráci s profesorom Vojtech Vilhanom si Ján Bahna vybral ako svoju značku aj na obálku monografie. Jeho vila Linea (2002) v Bratislave bola publikovaná vo Svetovom atlase architektúry vydavateľstva Phaidon a nominovaná na Cenu EU. Je nositeľom Ceny Dušana Jurkoviča za Centrálu VÚB banky v Bratislave (1996), Ceny Júliusa Satinského za prínos k rekonštrukciám Bratislavy. Je prezidentom Spolku architektov Slovenska. Zaoberá sa kultúrnym kontextom architektúry európskych miest a mapuje históriu vilových štvrtí nad Bratislavou.

V jubilejnom 50. ročníku súťaže o Cenu Dušana... Foto: Robo Kočan / ceny SAS 2014
Kasárne Kulturpark V jubilejnom 50. ročníku súťaže o Cenu Dušana Jurkoviča za najlepšiu architektonickú realizáciu vyhralo dielo Kasárne Kulturpark Košice.

V jubilejnom 50. ročníku súťaže o Cenu Dušana Jurkoviča za najlepšiu architektonickú realizáciu vyhralo dielo Kasárne Kulturpark Košice. Projekt, pod ktorý sa podpísali Irakli Eristavi, Pavol Šilla, Gabriel Boženík, Marcel Benčík, Milan Vlček a Silvia Šillová zaujal medzinárodnú porotu najviac. Nominácie na cenu získali aj Dom medzi stromami v Bratislave, Obytný súbor Nová Terasa v Košiciach a Elektrárne Piešťany. Ocenenie podrobne mapuje výstava, na ktorú SAS pozýva návštevníkov do svojho bratislavského sídla od štvrtka 13. novembra do 12. decembra. K výstave tiež vychádza sprievodný katalóg.

Odborníci rozhodli, že nositeľmi Ceny prof. Martina Kusého 2014 za publikačnú a vedeckú činnosť sa stali Henrieta Moravčíková za monografiu Friedrich Weinwurm. Architekt/Architect a Juraj Heger a Vydavateľstvo Slovart za vydavateľskú činnosť v oblasti architektúry.

Nositeľkou Ceny prof. Martina Kusého 2014 za... Foto: Slovart, 2014
Henrieta Moravčíková: Friedrich Weinwurm Nositeľkou Ceny prof. Martina Kusého 2014 za publikačnú a vedeckú činnosť sa stala aj Henrieta Moravčíková za monografiu Friedrich Weinwurm.

Ceny za architektonickú tvorbu slávnostne odovzdajú dnes večer o 18:00 v bratislavskej Redute. Po príhovore prezidenta SAS vystúpi s hudobným programom riaditeľ filharmónie, klavírny virtuóz Marián Lapšanský. Záštitu nad cenami prevzali prezident SR Andrej Kiska, minister kultúry SR Marek Maďarič a primátor hl. mesta SR Bratislavy Milan Ftáčnik.

Výstavy v Galérii architektúry SAS v Bratislave sa dajú vidieť denne okrem víkendu od 11:00 do 17:00. Informácie o cenách a ďalších aktualitách z architektúry na Slovensku sú na webstránke Spolku architektov Slovenska – www.sasarch.sk.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kasárne Kulturpark #architektúra #Ján Bahna #Ceny SAS 2014