Bořek Šípek: Imponuje mi barok nabitý emóciami

Váza, z ktorej prevísajú vavrínové vetvičky zo skla. Roztancovaná miska, opierajúca sa o farebné oblúky. Poháre ako ruže. Svietnik s anjelskými krídlami. Intarzovaná stolička, ktorú po zložení možno zavesiť na stenu ako obraz. Luster pripomínajúci zázračný kvet s množstvom tmavomodrých kalichov. Aj desiatky ďalších dizajnérskych "kúskov" svetoznámeho architekta a dizajnéra Bořka Šípka prezentuje galéria, ktorá nesie jeho meno.

13.11.2014 14:38
Bořek Šípek, architekt a dizajnér Foto: ,
Architekt a dizajnér Bořek Šípek robí posledné prípravy pred otvorením bratislavskej galérie, ktorá ponesie jeho meno.
debata

Po New Yorku, Amsterdame, Barcelone, Šanghaji či Prahe otvárajú vo štvrtok 13. novembra Galériu Bořka Šípka aj v bratislavskom Dessewffyho paláci. „Veľmi to nesledujem, ale v zahraničí tieto galérie fungujú celkom úspešne. Inak by ich asi zatvorili,“ usmial sa šesťdesiatpäťročný všestranný umelec.

Mal devätnásť, keď aj so sestrou opustili Československo. V Nemecku vyštudoval architektúru, nábytkový dizajn a filozofiu. „Imponuje mi baroková uvoľnenosť, barok bol nabitý emóciami,“ uviedol zakladateľ neobaroka. V Nemecku ho síce oceňovali, ale pochopiť nedokázali. V prvej polovici osemdesiatych rokov sa preto presťahoval do Amsterdamu a založil tam architektonické a dizajnové štúdio. V tom čase sa stal dvorným dizajnérom talianskej nábytkárskej firmy Driade, v ktorej v tom čase pracoval aj dnes už legendárny Philipp Starck.

Je síce architektom, ktorý sa podpísal pod množstvo realizácií (napríklad Múzeum moderného umenia v Den Bosch, obchodný dom Ginza v Tokiu, sklenený dom v Hamburgu, parížske butiky pre Karla Lagerfelda), dom pre seba si však Bořek Šípek nepostavil. Hoci je uznávaným a oceňovaným dizajnérom, neobklopuje sa svojimi dizajnovými objektmi. Priznáva, že pár ich v byte má, sú to však veci od priateľov.

Ani v bratislavskej Galérii Bořka Šípka nechce predstavovať len vlastnú tvorbu. „Oslovil som siedmich priateľov, aby navrhli objekty zo skla. Urobili to. Kolekcia vznikla pred dvoma rokmi, ale po prvý raz ju verejne prezentujeme v Bratislave,“ vysvetlil. V menšej sále vystavujú Ron Arad, Toshiyuki Kita, Alberto Meda, Andrea Branzi, Shigeru Uchida, Oscar Tusquets a Nanda Vigo. Sklo pre seba objavil, až keď po amnestii prvýkrát navštívil Československo. Fascinovala ho práca sklárov. „Je to materiál zosobňujúci krehkú krásu, čistotu, eleganciu, ale zároveň nepoddajnosť, neuchopiteľnosť. Sklo je mágia, chlad i horúčava v jednom,“ vysvetlil Bořek Šípek, čím ho oslovila práca so sklom. Hoci získal množstvo ocenení, priznáva, že jeho veci nejdú na dračku.

Nekývne na každú zákazku. Pustí sa len do takých, o ktorých je presvedčený, že ho budú baviť. V súčasnosti najčastejšie pracuje v Číne, má tam rozpracované veľkolepé architektonické projekty v troch mestách.

„Ak nie ste schopný začínať stále znovu, zapadnete do rutiny. Som rád, keď ma nič neobmedzuje. Jediným obmedzením, ktoré je pre mňa zároveň stimulom, je obmedzenie vlastným zadaním – jeho hranicami,“ dodal Bořek Šípek. Kde hľadá inšpiráciu? V knihách, ženách a živote samotnom. A navyše aj v rôznych kultúrnych etnikách. Pri tvorbe vystaveného intarzovaného nábytku sa napríklad inšpiroval kultúrou austrálskych domorodcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #otvorenie #Galéria Bořka Šípka