Víťazom Maľby 2014 je Florekov Nočný bankomat

Obrazom Nočný bankomat zvíťazil Juraj Florek v súťaži Maľba 2014.

13.11.2014 19:00
debata
Juraj Florek: Nočný bankomat, 2014 Foto: Archív J.Floreka
Juraj Florek: Nočný bankomat, 2014 Juraj Florek: Nočný bankomat, 2014

„Nejde však o maľbu bankomatu, ale o rozpoloženie človeka. Každý si môže predstaviť, ako stojí uprostred noci zoči-voči stene so strojom na peniaze a kladie si množstvo otázok. Napríklad či má na darček, či mu bankomat pomôže, jednoducho rozpráva o stave duše dnešného človeka,“ vysvetlil predseda medzinárodnej poroty Pawel Jarodzki.

Výsledky 9. ročníka súťaže mladých výtvarníkov vyhlásili vo štvrtok 13. novembra podvečer v bratislavskej Galérii Nedbalka, v ktorej sú vystavené práce dvadsiatich finalistov. Prvé miesto vynieslo v Dolnom Kubíne žijúcemu a tvoriacemu absolventovi banskobystrickej Akadémie umení Jurajovi Florekovi aj šek na 10-tisíc eur. „Napriek banálnemu námetu vynikne premyslenosť diela, ktoré vyvoláva mnoho asociácií na slávne obrazy minulosti,“ zhodnotila porota.

Sumou 6 500 eur odmenila porota „energiu a expresivitu“ obrazu Ghost Riders Mateja Fabiana. „Keď som ho videl na fotografii, bol som v prvom okamihu trošku sklamaný. Vyzeral totiž ako malý staromódny nemecký obrázok krajiny s horami a lyžiarmi. Je to však veľkorozmerné plátno s množstvom farebných štruktúr namaľované až brutálne,“ pokračoval vo vysvetľovaní poľský maliar, grafik a autor komiksov, predsedajúci medzinárodnej porote. Dodal, že fotografia v prípade obrazu Mateja Fabiana klame, treba ísť do galérie a pozrieť si ho na vlastné oči.

Matej Fabian: Ghost Riders, 2014 Foto: Archív M.Fabiana
Matej Fabian: Ghost Riders, 2014 Matej Fabian: Ghost Riders, 2014

Aj obraz The Quality – Quantity Debate Andrása Cséfalvaya, ktorý sa umiestnil na tretej priečke, je podľa Jarodzkého tak ako Fabianov spojený s termínom retrogroteska. „Na prvý pohľad vyzerá ako trošku staromódna kresba, ale ide o čiernobielu maľbu, ktorá hovorí o hudobnej kultúre a súčasnom vnímaní tradícií,“ povedal Pawel Jarodzki.

Porota ocenila najmä prepojenie konceptuálneho prístupu a priamočiareho výrazu absolventa bratislavskej Vysokej školy výtvarných umení. V súčasnosti na svojej alma mater András Cséfalvay, ktorý sa v roku 2009 sa stal laureátom prestížnej Ceny Oskára Čepana, pokračuje v doktorandskom štúdiu. Tretie miesto mu vynieslo šek na 3 500 eur.

Do 9. ročníka súťaže mladých výtvarníkov sa prihlásilo 91 autorov, ktorých vek nepresiahol hranicu tridsaťpäť rokov. Na základe fotografií rozhodla porota o dvadsiatich finalistoch, spomedzi ktorých vybrali Pawel Jarodzki, Jan Skřivánek, Tibor Somorjai Kiss a Rudolf Sikora trojicu, ktorej práce ocenila prvou, druhou a treťou cenou.

András Cséfalvay: The Quality-Quantity Debate,... Foto: Archív A. Cséfalvaya
András Cséfalvay: The Quality-Quantity Debate, 2014 András Cséfalvay: The Quality-Quantity Debate, 2014

„Do užšieho výberu sa dostalo päť malieb, ale o konečných víťazoch sme rozhodli veľmi rýchlo. Stačilo nám na to pätnásť minút,“ priznal predseda poroty. S verdiktom poroty možno prípadne polemizovať v bratislavskej Galérii Nedbalka do 21. decembra. Vystavené sú tam nielen ocenené obrazy, ale aj práce všetkých dvadsiatich finalistov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víťazi #výtvarníci #Maľba 2014