Hanák zaostruje na ľudí z okraja spoločnosti

Tancujúci pár, sako postaršieho muža zdobia desiatky vyznamenaní. Pod hýrivými farbami obrovského bilbordu, zakrývajúceho asi rozpadávajúci sa dom, sotva vidno okoloidúceho. Jeho postava sa takmer stráca na pozadí veľkorozmerného obrazu, z ktorého kričí pátos i hrdosť. Nevesta v dlhej bielej róbe telefonuje, ženích, ktorý sa k nej nakláňa v túžbe pobozkať ju, tiež zviera v ruke mobil. Tvár pokrytá chrastami, čo svedčia o hojacich sa ranách - za ňou sa do neba týči socha Lenina. Aj fotografie Samota, Svadba či Na dne vystavuje Dušan Hanák v priestoroch bratislavského kníhkupectva U Bandiho pod názvom Pozdravy z iného sveta.

21.11.2014 12:00
debata
Dušan Hanák: Členka strany Foto: Pravda, Robert Hüttner
Dušan Hanák: Členka strany Dušan Hanák: Členka strany

Na poschodí prezentuje popredný slovenský režisér a scenárista – aj vo svete oceňovaný autor filmov Obrazy starého sveta, Ružové sny, Ja milujem, ty miluješ či Papierové hlavy – výber z fotografií, ktoré urobil v Rusku v roku 2008. Sivovlasá bábuška drží v ruke Stalinov portrét, staršia pani v červenej bunde zas portrét Lenina a ruskú zástavu. „Sú to ľudia, ktorí žijú na okraji spoločnosti. Sú však hrdí na svoju vlasť, v ich predstavách je stále veľkou svetovou ríšou,“ povedal filmár, ktorý sa fotografii venuje už takmer päť desaťročí.

Láka ho periféria a jej bizarní obyvatelia. Netají, že ľudia z okraja spoločnosti sú mu blízki. „Korešponduje to s tým, že aj v mojom živote sa vyskytli situácie, keď som sa ocitol na okraji. Takí ľudia sú skutočne neopakovateľné bytosti,“ povedal Dušan Hanák. „Keď som sa s niektorými z nich rozprával, povedali mi, že za Brežneva sa mali najlepšie. Sú hrdí na svoju vlasť a jej minulosť,“ pokračoval. Pohľadom dokumentaristu hľadí na svet a objavuje ľudí i situácie, ktoré si iní nevšimnú. Alebo ich považujú za obyčajné či nudné.

Myslí v obrazoch. Vie, že svet nemá odvrátenú tvár, ale len nevidenú stránku, ktorú už roky sugestívne odkrýva. Jeho pohľad na ľudí žijúcich mimo spoločenských pravidiel fascinuje autentickosťou a nekonvenčnosťou. Žijú vlastným štýlom života, ktorý sa rodí spolu s nimi a spolu s nimi aj zaniká. Zobrazuje ich v ozvláštnených situáciách, ktoré smerujú aj k vyjadreniu sociálnej, duchovnej a iracionálnej dimenzie ľudskej existencie.

Na lavičke sedí objímajúci sa párik mladých milencov, vedľa nich už nie najmladšia žena so sochou Krista v náručí. Fotografia má názov Dve podoby lásky. „Bola to náhoda, musel som ich však odfotografovať skrytým spôsobom,“ povedal autor o snímke, ktorú „ulovil“ minulý rok v Peru. V Ekvádore zas vznikla fotografia Prišli v noci a strieľali – muž v rozopnutej košeli ukazuje jazvy, ktoré mu ostali po guľkách.

Aj v Peru, Ekvádore či Angole zaostroval na ľudí žijúcich na okraji spoločnosti. Hrdinovia jeho fotografií z exotických krajín pripomínajú tých, ktorých zvečnil vo svojom najoceňovanejšom filme Obrazy starého sveta. Do ich tvárí vpísal život všetko, čo prežili. Výstava fotografií Dušana Hanáka Pozdravy z iného sveta bude v bratislavskom kníhkupectve U Bandiho do 29. novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #fotografie #Dušan Hanák #výstava #filmár