Múzeum v Berne prijme Gurlittovu zbierku umenia

Švajčiarske Múzeum výtvarného umenia v Berne prijme rozsiahlu zbierku, ktorú mu odkázal nemecký zberateľ moderného umenia Cornelius Gurlitt. V pondelok 24. novembra to v Berlíne oznámil riaditeľ múzea Christoph Schäublin.

25.11.2014 09:00
Max Liebermann, Foto:
Reprodukcia obrazu Maxa Liebermanna, ktorý bol jdným z 1500 objavených obrzov v byte nemeckého penzistu Corneliusa Gurlitta.
debata

Schäublin na tlačovej konferencii zdôraznil, že múzeum sa cíti byť viazané dohodou o preverení pôvodu diel zo zbierky, ktorú Gurlitt uzavrel s nemeckou vládou. Schäublin podotkol, že preverovanie a vrátenie diel je dôležité aj pre udržanie dobrého mena múzea. „Všetky diela zo závetu, pri ktorých sa preukáže, že ich nacisti ukradli pôvodným vlastníkom, alebo tie, pri ktorých to bude veľmi pravdepodobné, budú bez ďalších ,keď' alebo ,ale' vrátené oprávneným žiadateľom,“ potvrdila nemecká štátna tajomníčka pre kultúru Monika Grüttersová. Podľa nej panuje také podozrenie približne pri 240 dielach z Gurlittovej zbierky.

O vrátenie diel môžu dedičia pôvodných majiteľov žiadať nemeckú vládu. Tá bude aj naďalej financovať skúmanie pôvodu diel zo zbierky. Všetky diela, pri ktorých bude vážne podozrenie, že ich nacisti ukradli židovským majiteľom, sa podľa Grüttersovej objavia v internetovej databanke www.lostart.de, aby ich dedičia mohli ľahko dohľadať.

Objavenie Gurlittovej zbierky pred rokom prekvapilo celý svet. Tento rok sa navyše našli ďalšie dve stovky diel uskladnených v Gurlittovej nehnuteľnosti v Salzburgu.

Zbierka v odhadovanej hodnote až jednej miliardy eur obsahuje takmer dvetisíc položiek a sú v nej zastúpené aj veľmi slávne mená – okrem iného Eugene Delacroix, August Rodin, Edouard Manet, Henri Matisse, Marc Chagall či Pablo Picasso.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zbierka #Cornelius Gurlitt #Bern