Rekonštrukcia SNG dostáva konkrétne kontúry

Komplikované verejné obstarávanie posunulo plánovaný začiatok rekonštrukcie bratislavského sídla Slovenskej národnej galérie približne (SNG) o rok. Podľa informácií z Ministerstva kultúry (MK) SR by sa však verejné obstarávanie mohlo čoskoro skončiť.

29.11.2014 16:00
SNG Foto: ,
Slovenská národná galéria v Bratislave.
debata

„Najdôležitejšia etapa verejného obstarávania na rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie bola na MK SR ukončená ešte v septembri, následne bola celá dokumentácia odovzdaná Úradu pre verejné obstarávanie. Keďže úrad v uplynulých dňoch rozhodol, že môžeme pokračovať v druhej, záverečnej fáze tohto obstarávania, začiatkom decembra otvoríme obálky s kritériami a následne spustíme elektronickú aukciu“ uviedol hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

Ministerstvo kultúry ešte v závere augusta informovalo o tom, že rekonštrukcia SNG je o krok bližšie k začiatku a odhadovalo, že víťaz obstarávania bude jasný na jeseň. V tom čase sa vyhodnocovali ponuky, ktoré do medzinárodnej súťaže prišli. Rekonštrukcia a modernizácia národnej galérie sa môže začať až po skončení verejného obstarávania a po podpise zmluvy s víťazným uchádzačom. Odhadovaná cena zákazky je 48 miliónov eur s DPH a práce by mali trvať tri roky, informoval v tom čase Jozef Bednár.

Na začiatku tohto roka vedenie SNG dúfalo v skorší začiatok prác na novej podobe galérie. Generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá odhadla v januári ako reálny termín odovzdania staveniska jarné mesiace. Verejné obstarávanie sa napokon predĺžilo. SNG sa na začatie rekonštrukcie pripravila už vlani. Do Hurbanových kasární na Kollárovom námestí vysťahovala všetky objekty, ktorých sa rekonštrukcia týka – Vodné kasárne na Rázusovom nábreží a administratívne priestory na Riečnej ulici. Premostenie SNG zatvorili pred 13 rokmi, presne 1. marca 2001. Rekonštrukcia by sa mala začať riešením najakútnejších problémov, napríklad Premostenia, ktoré je v zlom technickom stave.

Rekonštrukcia má podľa šéfky SNG priniesť tri veľké výstavné priestory v Premostení. Vodné kasárne by mali tak ako doteraz ponúkať stále expozície, no na menšej ploche. Z metrov štvorcových im ukrojí zväčšenie vstupných priestorov. Vstupná hala bude dvojpodlažná, čo zaistí dôstojný vstup do galérie a zároveň sa tu budú môcť konať rôzne podujatia. To, čo Vodným kasárňam uberie zväčšenie ich vstupu, pridá im zmena Knižnice SNG na výstavné priestory. Celý parter Vodných kasární a ďalších objektov národnej galérie bude otvorený verejnosti, budú tu detský ateliér, kaviareň či predajne. Vynovená SNG získa viacero stálych expozícii, venovaných od starého až po súčasné umenie. Pribudnú jej priestory na dočasné výstavy. Galéria zároveň získa také technické vybavenie, ktoré jej umožní hostiť aj veľké výstavy zo zahraničia náročné na klimatizáciu, svetlo alebo ochranu. Podstatnou zmenou SNG má byť jej zapojenie sa do života bratislavského Starého Mesta. Na nádvorí vznikne verejný priestor prístupný každému, nielen návštevníkom výstav. Cieľom je, aby sa do galérie dalo prísť aj na kávu, prečítať si knihu či noviny. Letné kino SNG, ktoré nikdy nebolo ako kino skolaudované, zanikne. SNG však počíta so vznikom veľkej kinosály vo vnútri galérie. Keďže Letné kino bolo veľmi populárne, galéria plánuje premietať i na vynovenom nádvorí. SNG má rekonštrukciou získať 1 800 metrov štvorcových pre depozitáre a 5 385 metrov štvorcových výstavnej plochy. Zaradí sa tak medzi stredne veľké moderné galérie.

Vláda v októbri 2013 schválila, že rekonštrukcia sídla SNG v Bratislave sa posunie na roky 2013 až 2016 a bude drahšia. Pôvodný zámer uskutočniť rekonštrukciu v rokoch 2007 až 2013 nebol dodržaný pre nástup hospodárskej krízy, ktorý pozastavil práce na projekte. Investičná akcia Rekonštrukcia, modernizácia a dostavba areálu SNG v Bratislave preto vyjde štát viac. Obstarávacia cena a dofinancovanie verejných prác sa zvýši na 32 960 000 eur bez DPH (39 552 000 eur s DPH) a ide o zvýšenie o 4 621 000 eur bez DPH. Zvýšenie obstarávacej ceny je tiež spôsobené zapracovaním interiérového vybavenia. Na cenu rekonštrukcie sídla SNG vplýva i zabudovanie špecificky upravených a zabezpečených depozitárov, ktoré budú slúžiť národnej galérii na trvalé odborné uloženie zbierok. Ministerstvo kultúry by malo peniaze na rekonštrukciu dostávať zo štátneho rozpočtu v rokoch 2014 až 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #SNG #verejné obstarávanie