Sochár Milan Lukáč je posadnutý prírodou

Desiatky mosadzných kľučiek vsadených do čierneho dreva, na vrchole tróni trúbka. Plastika Pocta Armstrongovi otvára výstavu Milana Lukáča v novootvorenej Galérii SPP.

25.02.2009 15:34
Milan Lukáč Foto:
Milan Lukáč predstavuje najnovšiu tvorbu pod názvom Beštie a vegetácia.
debata

„Mám veľmi rád džez a Louisa Armstronga. Desiatky kľučiek symbolizujú množstvo ľudí, ktorí otvárajú okná, aby počuli jeho hudbu, alebo ich zatvárajú, aby nehrala príliš hlučne,“ vysvetlil sochár. Laureát Ceny Martina Benku často vystavuje aj v zahraničí.

Sochy, grafiky, objekty aj obrazy Milana Lukáča majú rovnaké témy – zvieratá a rastliny.

„Je to posadnutosť pozeraním dokumentárnych filmov o prírode. Stále spomínam na prechádzky záhradou, keď som bol malý. Exupéry v Malom princovi hovoril, že všetci dospelí boli kedysi deťmi, len málokto si to pamätá. Pokúšam sa detské spomienky fixovať do nedetsky vážnych sochárskych materiálov, aby som nebol sám, kto si to pamätá,“ povedal výtvarník. Jeho záľubu prezrádzajú aj názvy diel – Poľný kvet či Taký komár.

Často sa v jeho prácach objavuje motív sovy. „Piktogram tajomného vtáka sa tiež viaže k môjmu detstvu. Mal som knižku, v ktorej bola sova. Je aj symbolom múdrosti. Raz v lete som sedel na chalupe a zrazu som si všimol, že zo stromu na mňa žmurkajú oči. Bola to plamienka driemavá,“ zaspomínal si sochár.

Najnovšiu kolekciu diel predstavuje Milan Lukáč pod názvom Beštie a vegetácia. Vernisáž bude dnes o 18. h v Galérii SPP na Mlynských nivách 44, výstava potrvá do 2. apríla.

debata chyba