Finalisti prestížnej Turnerovej ceny sú známi

Umelec, ktorý premenil svoj byt na jaskyňu plnú trblietavých kryštálov, patrí medzi finalistov najznámejšieho a najkontroverznejšieho ocenenia v oblasti výtvarného umenia vo Veľkej Británii, Turnerovej ceny.

29.04.2009 10:08
debata

Organizátori menovali štyroch umelcov uchádzajúcich sa o ocenenie dotované sumou 25-tisíc libier (cca 28-tisíc eur) a udeľované každý rok umelcovi pod 50 rokov. Výstavu prác finalistov otvoria v londýnskej galérii Tate Britain 7. októbra, víťaza oznámia 7. decembra.

Tridsaťštyriročný sochár Roger Hiorns použil niekoľko tisíc litrov tekutého síranu meďnatého, aby premenil zanedbaný londýnsky byt na jaskyňu plnú modrých kryštálov. Návštevníci si musia obliecť ochranný odev, aby si pozreli jeho prácu Seizure.

Nominovaný je aj 43-ročný Enrico David pochádzajúci z Talianska, žijúci v Londýne, ktorý vytvoril montáže, sochy a kresby inšpirované všetkým možným od tradičných remesiel až po surrealizmus v 20. storočí.

Tridsaťštyriročná Lucy Skaer, ktorá pôsobí v Glasgowe, sa o Turnerovu cenu uchádza s kresbami, sochami, ale aj filmami a fotografiami a 49-ročný Richard Wright, tiež z Glasgowa, je výtvarník inšpirovaný architektúrou.

Cena pomenovaná po známom maliarovi krajiniek z 19. storočia J.M.W. Turnerovi vznikla v roku 1984 na podporu umelcov do 50 rokov. Ako uviedli organizátori, ich zámerom je vzbudiť verejnú diskusiu o rôznorodosti umenia. Turnerovu cenu doteraz získali transvestita Grayson Perry za svoju keramiku, výtvarník Chris Ofili nigérijského pôvodu známy použitím slonieho trusu, či Damien Hirst, ktorý vystavoval zvieratá naložené v nádržiach s formaldehydom.

debata chyba