Mudrochovci: Originálny dialóg otca a syna

Temné plochy nahého odchádzajúceho muža sa vynárajú z pavučiny sivých čiar. Autoportrét a jeho variácie vytvoril Marián Mudroch v roku 1981. Na ne odboku hľadí z plátna tmavovlasý sústredený muž s hlbokými tmavými očami. Ján Mudroch namaľoval svoj autoportrét začiatkom štyridsiatych rokov. Úvodný akord inštalácie podčiarkuje názov výstavy Ján Mudroch & Marián Mudroch: Neuskutočnený dialóg, ktorú otvorili v priestoroch Slovenskej národnej galérie.

21.09.2009 08:50
debata

„Po mnohých peripetiách a hľadaní sa uskutočňuje predstava môjho zámeru. Mám na mysli nevyhnutnú snahu vyrovnať sa so sebou samým,“ povedal Marián Mudroch. Ako spolukurátor sa pokúsil ukázať dielo svojho otca vlastnými očami. Zamyslieť sa nad tým, v čom spočívala podstata otcovho výtvarného talentu. A zároveň konfrontovať vlastnú tvorbu s dielom svojho otca. Cez vystavené diela vedie dialóg, ktorý v živote nestihol. Keď Ján Mudroch vo februári 1968 zomrel (nemal ešte ani päťdesiatdeväť rokov), Marián Mudroch bol ešte len študentom na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Nestihol sa s ním porozprávať o svojich pochybnostiach či umeleckom hľadaní.

Zhovára sa teda po rokoch. Premyslene vyberal z otcových aj vlastných diel, aby vyskladal jedinečnú konfrontáciu. Oproti sebe stoja a vedú tichý dialóg zátišia, portréty a scény utrpenia Jána Mudrocha s objektmi Mariána Mudrocha. Žena s čiernym klobúkom (Madona s čiernou svätožiarou) hľadí na Spomienku na Magritta. Na jednej strane smutná kráska, ktorej tvár sa vynára z tmy, len šaty trochu hrajú farbami. Na druhej strane tmavý stolček, na ňom zabudnutá zázračná topánka s prstami.

Spoločnou témou otca aj syna je akt. Telesnosťou pulzujúce telá stvárnil Ján Mudroch v maľbe a kresbe, Marián Mudroch pracuje s novými médiami. Torzo ženského tela sa vynára akoby z okienka veľkej čiernej plochy. Otcove plátna hýria farbami, v synových prácach dominuje najmä čierna a biela. Nekaždodenný pohľad do ateliéru Jána Mudrocha ponúka veľká kolekcia kresieb z pozostalosti, z ktorých mnohé sú vystavené po prvý raz. Kresba je vlastná aj Mariánovi Mudrochovi, často však „kreslí“ neónom, svetlom či laserovým lúčom.

Obaja výtvarníci patria k výrazným osobnostiam slovenskej výtvarnej scény. V diele výnimočného koloristu slovenskej maliarskej moderny Jána Mudrocha je zmyselnosť, vášeň a more citov. Marián Mudroch je často charakterizovaný prívlastkami bytostný intelektuál a estét. Ich originálny dialóg je inšpiratívny naliehavosťou otázok, ktoré kladie.

Výstava Ján Mudroch & Marián Mudroch: Neuskutočnený rozhovor bude v Slovenskej národnej galérii v Bratislave do 8. novembra.

debata chyba