Predstavili nepublikované kresby a grafiky Vincenta Hložníka

Minimálne rok bude Považská galéria umenia v Žiline predstavovať výber z kresliarskej a grafickej tvorby Vincenta Hložníka. Pochádza z pozostalosti, ktorú galérii darovala autorova manželka Viera. Žilinská galéria spravuje vyše 900 Hložníkových diel. Mnohé dosiaľ ešte neboli prezentované na verejnosti.

10.12.2014 11:58
Výstava Vincenta Hložníka Foto: ,
Považská galéria umenia v Žiline predstavuje výber z kresliarskej a grafickej tvorby Vincenta Hložníka.
debata

„Sú to diela, ktoré prišli rovno z ateliéru Vincenta Hložníka do nášho depozitu. A práve to je tá sila, že divák má možnosť prvýkrát sa stretnúť s takými kresbami, ktoré naozaj neboli publikované, s výnimkou možno dvoch-troch z tejto kolekcie 125 diel,“ uviedol riaditeľ galérie a kurátor výstavy Milan Mazúr.

Za sklami na veľkorozmerných paneloch galéria predstavuje práce, ktoré vznikali v období od 40. až po 90. roky minulého storočia. Autor ich vytvoril v Žiline alebo neďalekom rodnom Svederníku. „Sú tam pohľady do krajiny, kde Hložník veľmi rád trávil svoje voľné chvíle, sú to obrazy žilinských kaviarničiek, ktoré ani nie že navštevoval, ale ktoré mu jednoducho tvorili nejaké zátišia, nejakú expozíciu,“ priblížil riaditeľ Považskej galérie umenia v Žiline.

Mazúr uviedol, že Hložníkovu tvorbu sprevádzal búrlivý rytmus vývinových premien. Tvorbu v oblasti kresby a grafiky označil ako hlboko humanistickú a sociálnu, expresívnu a dynamickú. Rozsiahla grafická tvorba umelca podmienila vznik Hložníkovej grafickej školy na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. „Vychoval množstvo fantastických grafikov, takže to posolstvo sme chceli ukázať aj formou tejto expozície,“ dodal Mazúr.

Považská galéria umenia v roku 2009 otvorila v zrekonštruovaných podkrovných priestoroch stálu expozíciu Vincenta Hložníka. Po piatich rokoch je tu reinštalácia, keď galéria po maľbe pripravila výstavu kresby a grafiky. Do budúcnosti by ďalšou etapou predstavenia Hložníkovej rozsiahlej tvorby mali byť ilustrácie. „Treba ponúknuť takéhoto velikána slovenskej výtvarnej kultúry druhej polovice 20. storočia v plnej paráde. Expozícia nevznikla len tak náhodou, keďže už pred piatimi rokmi prvá stála expozícia naznačila priestor, ktorý je absolútne pripravený na takýto druh umenia, ako je Hložníkova expresívna figurálna kresba, grafika, maľba,“ uzavrel riaditeľ žilinskej galérie.

Výstava kresieb a grafík Vincenta Hložníka bola pripravená k výročiu nedožitých 95. narodenín umelca. Vincent Hložník sa narodil v roku 1919 vo Svederníku. Zomrel v roku 1997 v Bratislave.

Riaditeľ Považskej galérie umenia a autor...
Riaditeľ Považskej galérie umenia a autor...
+5Riaditeľ Považskej galérie umenia a autor...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Považská galéria v Žiline #Vincent Hložník