Peter Uchnár maľuje krajiny plné tajomstiev

Hlúb hríba ako tajomný dom. Jeho obyvatelia vykúkajú z okien, tváre si zakrývajú maskami. Pod klobúkom je obrovský kolotoč, v sedačkách však nikoho nevidno. Grafika Petra Uchnára pozýva do sveta tajomstiev a neskutočných príbehov. Podobne ako ďalšie grafiky a maľby, ktoré vystavuje v Galérii Michalský dvor.

09.10.2009 07:00
Peter Uchnár vystavuje svoju voľnú tvorbu v... Foto:
Peter Uchnár vystavuje svoju voľnú tvorbu v bratislavskej Galérii Michalský dvor do 25. októbra.
debata

„Výstavu som chcel nazvať Žaby, myši, netopiere. Bol to citát, ktorý som ukradol jednému návštevníkovi študentského prieskumu. Starší pán s vnukom vošiel do ateliéru, a keď uvidel moje obrazy, hneď ťahal svojho vnuka von so slovami: Žaby, myši, netopiere, to je strašné! Ako dieťa som raz videl také strašné obrazy a potom som dostal horúčku! Ten názov však bol príliš ilustratívny, nakoniec som sa rozhodol nazvať svoju výstavu Tretia tvár,“ vysvetlil Peter Uchnár.

Ilustrátorskú tvorbu vystavuje v priestoroch bratislavskej Bibiany pod názvom Petrov Peter Pan. Po desiatich rokoch, keď sa venoval len knižnej ilustrácii, sa rozhodol predstaviť svoju voľnú tvorbu. Grafikám ani maľbám nedáva názvy. „Uvedomil som si, že niekedy názvy zabíjajú to, čo zobrazujem. Vždy sa pohybujem na hraniciach ilúzie. Chcem, aby obraz niečo pripomínal, ale nechcem presne definovať čo,“ povedal tridsaťdeväťročný výtvarník.

Maľuje zahalené ženy a tajomné krajiny. „Mám rád krajinu, rád chodím do prírody. Mám rád pocit vnímania priestoru, napríklad pri pohľade z okna lietadla či výhľad z priehrady do otvorenej krajiny. A mám rád fantazijnú literatúru, napríklad texty v štýle Tolkiena. Mám rád pseudorealitu, umelé svety a myslím, že to vidno aj v mojich obrazoch,“ vysvetlil Peter Uchnár zdroje inšpirácie.

„Ako každý výtvarník mám plný archív obrazov. Staré veci som však vystavovať nechcel. S odstupom desiatich rokov som totiž s prekvapením zistil, že staré maľby pôsobia surovo a amatérsky. Ešte poslednú noc pred inštaláciou výstavy som musel namaľovať najväčšiu maľbu,“ usmieval sa v stredu na vernisáži výtvarník.

Detská porota Bienále ilustrácií Bratislava vo štvrtok oznámila, že svoju cenu sa rozhodla udeliť Petrovi Uchnárovi. „Cenu detskej poroty si mnohí výtvarníci veľmi cenia. Nevedel som pochopiť prečo, až kým som ju nedostal. Deti je veľmi ťažké podplatiť, rozhodujú sa slobodne a úprimne,“ dodal Peter Uchnár.

Jeho výstava Tretia tvár bude v Galérii Michalský dvor do 25. októbra.

debata chyba