Schieleho i Muncha si možno pozrieť zadarmo. Vo Viedni

Stačí občiansky preukaz alebo pas a dvere do Leopoldovho múzea vo Viedni majú Slováci a Česi otvorené. Zadarmo si môžu v piatok a sobotu prezrieť stále expozície aj aktuálne výstavy - pri príležitosti 20. výročia nežnej revolúcie.

09.12.2009 06:47
Edvard Munch: Výkrik, výrez
Edvard Munch: Výkrik, výrez
debata

Magnetom je výstava Edvarda Muncha, predstavujúca dva obrazy, kresby a grafiky najznámejšieho nórskeho maliara. V kolekcii špičkových diel zapožičaných z múzeí v Osle či Paríži je aj slávny Výkrik. Medzi dvoma stovkami diel sú aj obrazy Jamesa Ensora, Francisca Goyu či Alfreda Kubina. Ďalšia výstava predstavuje tvorbu nórskeho expresionistu A. W. Johannessena.

Autíčka z plechovky od sardiniek či z drôtu, plachetnica z kúskov dreva a látky či bábiky nomádskych dievčat predstavuje výstava Bambus, plechovka a tekvica. Originálne detské hračky z Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky pochádzajú zo súkromnej zbierky Fritza Truppa.

Leopoldovo múzeum má veľkú zbierku rakúskeho výtvarného umenia. V stálych expozíciách predstavuje tvorbu majstrov secesie Egona Schieleho, Gustava Klimta či expresionistu Oskara Kokoschku.

Leopoldovo múzeum je v centre Viedne na Museumplatz 1. neďaleko bývalého cisárskeho zámku Hofburg. Nachádza sa vo veľkom múzejnom areáli MuseumsQuartier. Otvorené je denne od 10. do 18. hodiny. Podrobné informácie sú na www.leopoldmuseum.at.

debata chyba