Ilona Németh vizualizuje sklamanie

Blatom zahádzaný obdĺžnikový priestor. Ring. Video na stene premieta zápasenie dvoch polonahých krások, ktorých telá sa lesknú blatom.

30.12.2009 17:00
Ilona Németh: Wrestling Foto:
Ilona Németh: Wrestling
debata

Pohyblivý obraz sprítomňuje vernisážovú performance, ktorá otvorila výstavu Ilona Németh / Martin Piaček v Galérii mesta Bratislavy.

„Stratila som ilúzie, že národnostné otázky sa vyriešia samy od seba jednoducho tým, preto že je demokracia. Že po roku 1989, keď tie vzťahy boli horšie, to jednoducho v rámci Európskej únie zmizne a už to nebude problém. Pre mňa je veľká strata, že sa to nestalo, naopak, vzťahy sa stále zhoršujú. Povedala som si, že musím niečo spraviť v rámci vizuálneho jazyka, ako bolo jasné, čo si o tom myslím,“ povedala Ilona Németh.

Inštaláciou Wrestling / Zápasenie v bahne pripomína aj to, že „zápasenie v bahne“ sa stalo v maďarskej tlači aj politike obľúbeným výrazom. Obšírne vysvetlenie, prečo si zvolila práve tento symbol, ponúka návštevníkovi vo vystavenom texte. A pripomína, že nánosy bahna zasahujú aj do súkromia, špinia a znevažujú vzťahy.

Dialóg s dielom Ilony Németh vedie Konštrukcia / Tam a späť Martina Piačka. Na vyvýšenom drevenom pódiu je vybudovaná čudná ulička. Namiesto stromov ju lemujú šibenice. Ich čistá geometria kontrastuje s tým, na čo sú zvyčajne určené.

„Som slovenská výtvarníčka maďarskej národnosti, rozhodla som sa pozvať umelca slovenskej národnosti. Martin Piaček, ktorého už dlhšie sledujem, sa programovo zaoberá – ako to on formuluje – trapasmi slovenskej histórie. Žije v Maďarsku, v Rajke, jeho manželka má maďarskú národnosť aj maďarské občianstvo. Cítila som jeho snahu dať najavo názor, že patríme spolu k stredoeurópskym národom, čo si myslím aj ja,“ vysvetlila Ilona Németh, prečo sa rozhodla pre spoločnú výstavu s Martinom Piačkom.

Ako hosťa pozvala Jánosa Sugára. Projekt Prepáčte / Elnézést už realizoval v Budapešti a iných maďarských mestách. Tabuľou pripomínajúcou dopravnú značku, kladie divákovi otázku, či sa dokážeme v každodennom živote ospravedlniť.

debata chyba