Bergerovci nehľadajú na internete, ale v sebe

Dievča, vznášajúce sa na hojdačke nad mestom, svalovec, vykrádajúci sa z kvetinového raja, magické zátišia či farebné štruktúry. Stovka obrazov, vystavených v bratislavskom Dome umenia, ponúka rozmanité námety i zážitky. Výstava Ateliér maľby, Koceľova 23, predstavuje tvorbu štyridsiatich absolventov Jána Bergera.

12.01.2010 10:02
Mária Machatová. Tržnica
Mária Machatová. Tržnica
debata

„Keď sme chystali výstavu Umenie 2007, bola som svedkom animozity voči bergerovcom. Mnohí mladí výtvarníci, dosť hluční, sa ohradzovali, prečo aj oni, veď sú slabí! Čím viac som poznávala tvorbu absolventov ateliéru Jána Bergera, tých viac som v nej nachádzala práve tie hodnoty, ktoré si v umení vážim. Napríklad to, že niekto poctivo hľadá výtvarný výraz v sebe a neohliada sa za hranice, čo sa deje v zahraničných galériách, nehľadá na internete, nekradne námety, ale skutočne sa snaží o pôvodné autentické vyjadrenie. A to majú bergerovci v sebe – ovládajú remeslo, majú v sebe pokoru a skutočne hľadajú sebavyjadrenie vo svojom vnútri, vo svojej emocionalite, vo svojich zážitkoch. Výstava je mixom názorov a prístupov od figurálnej maľby cez citlivé reflexie, krajinu až po minimalizmus,“ povedala kurátorka Xénia Lettrichová.

„Nemyslel som na sentimentálne hodnoty. Skôr na to, kto ako vyspieva, ako sa zmenil, čo možno ešte mohol urobiť. Sú tu aj takí ako Štefan Balogh, ktorý roky funguje v Londýne a zarába si na živobytie celkom inak, lebo mu tu nebolo dopriate rozvinúť naplno talent. Nielen ja som ho považoval za jeden z najsilnejších maliarskych talentov, ale bohužiaľ, v škole zažil nepríjemné situácie. Výstava je do istej miery duchovnou rehabilitáciou,“ povedal maliar Ján Berger, ktorý v minulom školskom roku skončil svoje 21-ročné pedagogické pôsobenie na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Vernisáž bude dnes o 18. h na druhom poschodí Domu umenia v Bratislave, výstava Ateliér maľby, Koceľova 23 a potrvá do 14. februára.

debata chyba