V hradisku Bojná žila slovanská elita

Stovky hrivien dokazujú, že Bojná bola koncom 8. a v prvej polovici 9. storočia mocným a bohatým centrom starých Slovanov. V kolekcii šperkov, ozdôb, predmetov dennej potreby či rôznych nástrojov, ktorá v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave predstavuje doterajšie archeologické nálezy z hornonitrianskeho hradiska, sú však aj iné vzácnosti.

08.02.2010 14:28
Najstarší kresťanský zvon, Vladimír Turčan Foto:
Najstarší kresťanský zvon, ktorý sa našiel na území strednej Európy, predstavuje autor výstavy Vladimír Turčan.
debata

„Najvzácnejší je najstarší kresťanský zvon, ktorý sa našiel na území strednej Európy. A pozlátené plakety s kresťanskými motívmi, ktoré boli pravdepodobne upevnené na prenosnom oltári. Vedelo sa, že dávno pred príchodom Cyrila a Metoda boli na území dnešného Slovenska kresťanskí misionári, ktorí prichádzali z Franskej ríše alebo zo severného Talianska, len sme nemali dôkaz. Tým sú vystavené unikátne nálezy,“ povedal autor výstavy Vladimír Turčan.

O slovanskom hradisku Valy v Bojnej sa vedelo už v 19. storočí. „Nevedelo sa však, čo je v zemi. Ľudia s detektormi kovov začali nálezisko vykrádať. Archeológom sa podarilo zachytiť správy, že nejaké nálezy sa pohybujú medzi "detektorákmi“ a obchodníkmi, tak po tom začali pátrať. Archeologickému ústavu SAV v Nitre sa podaril veľký výskumný projekt, ktorého sa ujal Karol Pieta. V súčasnosti ide o najväčší archeologický výskum na Slovensku," pripomenul autor výstavy.

Vitrína, ktorá víta návštevníka pri vstupe, je plná hliny – v nej sa rysujú železné oblúky. Sú to kovové držiaky z drevených vedierok. Vitrína pripomína, v akom stave nachádzajú predmety archeológovia. Aj medzi vyčistenými hrivnami je kus koreňa so zhrdzavenými kusmi kovu. „Slovania nepoznali mince, takže platili železnými polotovarmi. Chceli sme ukázať, aké bohatstvo hrivien bolo v hradisku. Ich množstvo svedčí o tom, že tam žila slovanská elita, ktorá disponovala veľkým bohatstvom,“ povedal Vladimír Turčan.

Desiatky kusov náradia svedčia o tom, že poľnohospodárstvo bolo na vysokej úrovni. „Sú dôkazom toho, že vedeli vyrobiť nadbytok potravín, čo bolo potrebné na existenciu šľachty,“ vysvetlil autor výstavy a pokračoval. „Skutočnosť, že v hradisku žila slovanská elita, dokazujú aj pozlátené či postriebrené kovania opaskov. Ostrohy, strmene, strelky zo šípov, dokonca aj krúžkové brnenie, ktoré je v slovanskom prostredí veľká vzácnosť, ukazujú na to, že tam žila aj družina bojovníkov,“ skonštatoval Turčan.

Na zadnej stene, za vystaveným zvonom a pozlátenými plaketami s kresťanskými symbolmi, sa premieta film. Predstavuje miesto, na ktorom prebieha archeologický výskum. A približuje situácie, v akých doklady našej minulosti odborníci nachádzajú. Výstava Bojná – významné kniežacie centrum starých Slovanov, bude vo Výstavnom pavilóne Podhradie do 30. septembra.

debata chyba