Najdramatickejší súboj dražby vyvolali Laluhove Ženy z Mičinej

Lesný potok Ladislava Mednyánszkeho, ktorý bol najväčším magnetom 90. jarnej aukcie výtvarného umenia, nenašiel nového majiteľa. "Cena 52-tisíc eur bola príliš vysoká. Niekedy je veľmi ťažký dohovor s majiteľmi a potom je ťažko dielo predať," vysvetlil výkonný riaditeľ aukčnej spoločnosti SOGA Ján Ábelovský.

11.03.2010 16:59
Mednyánszkeho obraz Postava muža sa predal za... Foto:
Mednyánszkeho obraz Postava muža sa predal za vyvolávaciu cenu 6 500 eur. Licitátorka Nina Gažovičová čaká na ponuku, vpravo výkonný riaditeľ aukčnej spoločnosti SOGA Ján Ábelovský.
debata

Prvý vrchol utorkovej aukcie prišiel krátko po jej začiatku. Dramatický duel zviedli dražitelia o Važtianskeho kosca Jána Hálu. Veľmi rýchlo vyletela vyvolávacia cena 18-tisíc na konečných 30-tisíc eur. „Na Slovensku je krúžok zberateľov, ktorí sú Hálovi verní a ochotní platiť za jeho obrazy. Nebolo to prekvapenie, prekvapením bolo, že sa to stalo verejne. Poznám viacerých zberateľov, ktorí súkromne kupovali obrazy Jána Hálu za podobné sumy,“ povedal výkonný riaditeľ spoločnosti SOGA.

Najväčší súboj rozpútali Ženy z Mičinej, ktoré namaľoval Milan Laluha v polovici šesťdesiatych rokov. Vyvolávacia cena bola 4 500 eur. Štyria záujemcovia zdvíhali cenu cez telefón, občas posunula cenu nahor ruka s dražobným číslom aj v sále. „Nemôže byť nič nudnejšie ako dražba telefónov,“ skonštatoval Ábelovský a posielal publikum na kávu. Napokon sa suma vyšplhala na 31-tisíc eur a Laluhovo plátno bolo najvyššie vydraženým dielom celej aukcie. „Sme si trošku zadražili,“ skonštatoval spokojný Ábelovský.

„Aj zo sály sa môže niekto zapojiť,“ vyzývala publikum licitátorka Nina Gažovičová, keď o Kompozíciu Andora Weiningera súperili dvaja záujemcovia cez telefóny a v sále bolo len zvedavé ticho. „Nebudeme im to predsa kaziť,“ ozval sa starší pán. Vyvolávacia cena 1 000 eur sa zdvíhala pomaly. „Už spím,“ pripomenul licitátorke s jemnou dávkou irónie Ábelovský po dlhom čakaní. „Mali by ste sa tešiť, pán doktor,“ odvetila Gažovičová, keď sa suma šplhala k definitívnym 10 900 eurám.

Nahá kráska vznášajúca sa v korunách stromov. Zlatá jeseň od Imra Weinera-Kráľa vyvolala v sále vzrušenie. Dražobné čísla sa dvíhali v rýchlom tempe, až sa z vyvolávacej ceny 7 500 eur vyšplhala suma, ktorú bol za ňu ochotný zaplatiť nový majiteľ, na 26-tisíc eur. „Z môjho kunsthistorického pohľadu je najzaujímavejšia tvorba Imra Weinera-Kráľa z tridsiatych rokov. Zlatá jeseň z roku 1957 je však nesmierne efektný obraz, a preto sa dražil tak vysoko,“ vysvetlil Ján Ábelovský.

Neveľké plastiky autorov zvučných mien opäť vyvolali vzrušenie v sále. Kozu legendárneho Pabla Picassa získal nový majiteľ za 1 550 eur, iný Hlavu Constantina Brancusiho za 1 250 eur, cena Ležiacej postavy Henryho Moora sa vyšplhala „len“ na 800 eur. Žiadna z nich, podobne ako sošky Jacqua Lipschitza, Alexandra Archipenka a Augusta Rodina nemali certifikát.

„Sú to v podstate dekoračné kusy. Je efektné mať doma Picassa, a predsa nikto nemusí vedieť, že k tomu nemáte certifikát. Podstatnejšiu hodnotu okrem dekoratívnej nemajú. Ako viem, tak na e-bay a podobných veľkých portáloch sa takéto veci predávajú za sumy, ktoré padli aj u nás,“ vysvetlil Ábelovský.

Celkový obrat aukcie sa vyšplhal na 317 240 eur, k tomu sa pripočítava 15-percentná aukčná provízia. „Keď dosiahneme sumu nad desať miliónov korún, sme vzhľadom na náklady ziskoví. Teraz sme to dosiahli o vlások. Ale na každej aukcii býva jedna vec, ktorá sa vydraží za jeden, dva milióny korún. Tentoraz sme miliónové bomby nemali, takže výsledok je bežný štandard. Ak si však spočítate všetky vyvolávacie ceny a porovnáte ich s dosiahnutými, z tohto pohľadu patrila aukcia k najúspešnejším,“ dodal výkonný riaditeľ aukčnej spoločnosti SOGA.

Všetky diela, ktoré z 382 obrazov, grafík, plastík a kresieb nenašli nových majiteľov, v hľadaní pokračujú. Vystavené sú v priestoroch aukčnej spoločnosti.

debata chyba