Zlatý súdok za pivný humor sa vrátil do rúk Slováka

Človek si nesie svoj kríž zostavený z načapovaných pív. Karikatúra Slováka Olega Šuka získala hlavnú cenu Grand Prix 16. ročníka Zlatý súdok.

06.04.2010 10:19
Grand Prix 16. ročníka Zlatý súdok získal Oleg... Foto:
Grand Prix 16. ročníka Zlatý súdok získal Oleg Šuk.
debata

Fakt, že aj pivný humor môže byť humorom, ako sa patrí, už celé roky dokazuje organizátor tejto medzinárodnej súťaže kresleného humoru na tému pivo – karikaturista Fedor Vico. Výsledky súťaže vyhlásili na Deň bláznov 1. apríla v Šarišskej galérii v Prešove.

„Prvých šesť ročníkov vyhrali autori zo Slovenska, potom z Česka a iných krajín. Až teraz v 16. ročníku je víťaz Košičan. Prezradil mi, že je Rus a narodil sa v Kazachstane,“ povedal organizátor súťaže a karikaturista Fedor Vico.

Venuša stojí na váhe v tvare mušle a zakrýva sa pivom, ktoré drží v ruke. Alebo tri opice, jedna hluchá, druhá slepá a tretia nemá si zakrývajú uši, oči a ústa krígľami načapovaného piva. Aj také nápady môžu vidieť návštevníci pivnej výstavy vo východnej metropole. Tak ako aj iné ročníky, mnohí autori zrecyklovali nápady, ktoré sa objavili už predtým.

„Je len jedna téma – pivo, takže sa vždy stane, že príde veľa rovnakých spracovaní. Napríklad socha slobody s pivom či infúzia cez pivo. Alebo obláčiky rôznych druhov, na ktorých niekto sedí alebo z ne prší pivo. Ale vždy sa objavia také veci, ktoré sú prekvapujúco nové,“ priznal Vico.

Mnohí kresliči chodia po nápady aj na územie vyhradené umeniu. A tak možno vidieť Munchov výkrik, ktorému návštevník galérie leje zlatý mok do hrdla alebo Escherove ruky, ktoré sa kreslia navzájom, pričom jedna z nich drží v ruke pohár piva.
Do Zlatého súdka poslalo tohto roku až 574 karikatúr vyše dvesto autorov zo 40 krajín, minuloročný rekord však neprekonali. Najčastejšie používali techniky ako kresbu, často aj kolorovanú, maľované karikatúry a niekedy aj koláž.

Do súťaže sa hlásia aj deti. Pred rokom to bola skupina z Číny, občas sa zapoja aj slovenské deti. O cenu Malého Zlatého súdka sa podelia Nemec Markus Grolik, Slovák Ľubomír Juhás a Alexandr Shaurov z Ruska. Okrem toho porota udelila sedem zvláštnych cien a 17 čestných uznaní.

O víťazoch rozhodovala sedemčlenná porota, ktorej predsedal minuloročný víťaz Valentin Georgiev z Bulharska.

„Nerád by som použil opotrebovanú frázu o ťažkej úlohe poroty pri rozhodovaní o cenách, ale pri tomto množstve prác sme museli dobre zvažovať, aby sme vybrali správne z tých, ktoré boli kvalitatívne porovnateľné,“ napísal v katalógu súťaže Georgiev, ktorý do Prešova cestoval z bulharského mesta Ruse.

Návštevníkov prekvapil rumunský autor a študent architektúry Alin-Cantemir Toader, ktorý si cenu Pivnej galérie prišiel prevziať osobne. Priznal sa, že Zlatý súdok sleduje už roky, ale odvahu, aby sa autorsky zapojil, našiel až teraz.

„Prihlásilo sa mnoho autorov zo štátov pre nás takmer exotických, že by človek ani nepovedal, že sa tam pije pivo. Ale môžem potvrdiť, že pivo sa pije asi všade. A dokonca sa ho najviac uvarí v Číne, čo sa prejavilo už aj na tom, že takmer najviac autorov bolo práve odtiaľ. Ale keď už zasadala porota, prišli kresby tých nedbalých Slovákov, čo posielajú veci v poslednej chvíli, a predbehli Čínu v počte prihlásených prác,“ vysvetlil Vico, ktorý sa v Prešove sám zhostil moderovania.

Víťazné kresby doterajších ročníkov možno nájdu aj svoj domov, kde budú na očiach verejnosti. „Pivná galéria je len vo virtuálnej polohe. Snažím sa už roky, aby niekde vznikla. Autori vedia, že mám ich diela uložené, že som ich nikomu nepredal, ani som si slaninu na nich nekrájal,“ zažartoval Vico, ktorý už má niekoľko reálnych objektov pre svoju Pivnú galériu.

Na slávnostnom vyhlásení nechýbalo ani občerstvenie, ktoré sa nieslo v duchu výstavy. O zábavu sa postarala prešovská skupina EBONY, zaspieval si aj Fedor Vico.

debata chyba