Marek Ormandík maľuje predstavy o očistci

Z červeného pozadia sa vynára postava sediacej matky, zahalenej v čiernom. Od žltej farby rúcha sa odráža čerň dieťaťa ležiaceho na kríži. Ďalší Ukrižovaní levitujú v poli sýtej červene. Marek Ormandík vystavuje Očistec v Galérii Slovenskej výtvarnej únie v Bratislave.

23.04.2010 18:02
Marek Ormandík Foto:
Marek Ormandík
debata

„Po vydaní Danteho Pekla som sa podujal ilustrovať aj druhý diel Božskej komédie – Očistec. Téma ma tak zaujala, že som sa ju pokúsil spracovať aj vo svojej voľnej tvorbe. Inšpirácia Alighierim je už len veľmi voľná. Snažil som sa namaľovať vlastné predstavy o tomto medzisvete,“ povedal jeden z najvýznamnejších slovenských výtvarníkov strednej generácie.

Lebka, čo sa smeje. Kostra, ktorá sa modlí. Zľahka načrtnuté nahé postavy so svätožiarami, vznášajúcimi sa nad ich hlavami. „Figúra hovorí o človeku, možno ňou hovorím o sebe,“ pripúšťa všestranný výtvarník, ktorý vstúpil na výtvarnú scénu začiatkom deväťdesiatych ro­kov.

Často sa na jeho veľkých plátnach objavujú kľačiace postavy. „V poslednom čase robím hlavne prosebníkov, ktorí pre mňa vlastne symbolizujú očistec. Ľudí, kľačiacich na kolenách, ktorí sa modlia alebo kajajú. Za čo, kvôli čomu, prečo, čo spravili alebo čo žiadajú, to neviem. Je to len výraz akejsi pokory a zároveň snahy o niečo. Páči sa mi, keď sa dve veci spájajú,“ vysvetlil Marek Ormandík.

Koncom roka 2008 vystavoval v bratislavskom Dome umenia Veľké veci. Výstava v Galérii Slovenskej výtvarnej únie je voľným pokračovaním tohto cyklu. „Zachoval som základný formát obrazov, čo je pre mňa asi dvojmetrový štvorec. Pridal som však motív smrti, smrtky na viacero spôsobov a hlavne som sa pokúsil vyjadriť priestorovo prostredníctvom plastík,“ povedal Marek Ormandík a dodal: „O tom, že cykly Veľké veci a Očistec majú priamy súvis, svedčí aj to, že postupne vychádza ich knižné vydanie vo vydavateľstve Slovart.“

Do nedele bude Očistec Marka Ormandíka v Galérii Slovenskej výtvarnej únie v Bratislave. Koncom júna výstavu aj s novou knihou prenesie výtvarník do Galérie Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši.

debata chyba