Novinárske ceny 2009: Bodovali aj Danglárove karikatúry

Zábery z Afriky aj Ázie, pri ktorých človeku prebehne mráz po chrbte, slzy šťastia futbalového trénera, momentky z návštevy pápeža i karikatúry vládnych mocipánov ponúka výstava s výstižným názvom No Comment v bratislavskej Open Gallery.

04.05.2010 14:00
Danglár Foto:
Jozef "Danglár" Gertli dostal Novinársku cenu 2009 za karikatúry v denníku Pravda a týždenníku Žurnál.
debata (1)

Fotografia totiž nepotrebuje slová. Príbehy rozpráva obrazmi. A emóciami. Výstava približuje najlepšie fotografie a karikatúry zo súťaže Novinárska cena 2009. 

Gruzínsko, Filipíny a Sudán sú miesta, kde vznikli ocenené snímky. Od známych reportérov Andreja Bána, Alana Hyžu a Jany Čavojskej. Ich fotografiám dominujú príbehy z najchudobnejších regiónov sveta. Sú silné najmä témou. Pretože vychudnuté černošské dieťa divákom pohne, aj keby bola fotografia z technického hľadiska nedokonalá. Už tradične aj preto v súťažiach víťazia snímky z krízových, vojnových či rozvojových krajín. Neprekvapuje to – človeka zastavia. Ak ho prinútia aj premýšľať nad svetom navôkol, asi splnili svoje poslanie.

Bán ukazuje realitu gruzínskych utečencov. V čiernobielych fotografiách zachytáva tiene – ľudí, budov. A sivý bezútešný svet, kde svetlo izby dopadá len na sväté obrázky Panny Márie. Azda sú útočiskom nádeje.

Hyžove snímky z Filipín zase ukazujú utrpenie z inej strany. Aj preto ich autor nazval Chudobní a šťastní. Pretože Hyža na fotografiách prináša deti v otrhaných šatočkách, ale šantiace – hoci na smetisku. Či dieťa, vyzerajúce spokojne, zatiaľ čo sa kúpe v močarine plnej odpadkov. Paradox – obrovská chudoba a smeti oproti detskej radosti – pôsobia azda silnejšie ako stereotypné obrazy utrpenia a smútku.

Čavojská, ktorá sa vybrala do Sudánu, zaznamenala hrozivú realitu africkej krajiny, ktorá sa zmieta v dlhoročnej vojne. Vychudnuté dieťa s vypúlenými očami, nahého chlapčeka ležiaceho bezmocne na ulici či mŕtvolu na operačnom stole.
Na výstave nechýbajú ani snímky udalostí, ktoré otriasli Slovenskom. Postup futbalistov do Afriky reprezentuje fotografia, na ktorej tréner Vladimír Weiss bozkáva svojho syna – futbalistu Vladimíra mladšieho. Tragický posledný ročník najväčšieho hudobného festivalu Pohoda zobrazujú snímky, na ktorých je vidno len pustatina areálu so zrúteným stanom. Aj bez krvi možno vzbudiť silné emócie.

Na výstave sa nachádzajú aj snímky z voľby prezidenta, návštevy pápeža Benedikta v Česku či protest proti čínskemu prezidentovi v Bratislave.

Úsmevnejšiu časť výstavy tvoria najlepšie karikatúry roka. Práce víťaza súťaže Novinárska cena 2009 Jozefa „Danglára“ Gertliho, ktoré vyšli minulý rok v denníku Pravda a týždenníku Žurnál, porota ocenila „za kresliarsku suverenitu a systematické glosovanie života“.

Z denníka Pravda zabodovali aj kresby Alana Lesyka. Medzi nominovanými a vystavenými prácami sú aj karikatúry Natálie Ložekovej z .týždňa či Fedora Vica z Hospodárskych novín a Korzára.

Jozef "Danglár" Gertli dostal Novinársku cenu...
Slzy trénera Vladimíra Weissa zachytil Tomáš...
Na výstave sa dajú pozrieť aj fotografie Alana...
1 debata chyba