V zrkadle času Albína Brunovského sa odrážajú skvosty

Krásna nahá modelka. Maliarova ruka zaznamenáva pôvabné ženské krivky na plátno. Vľavo sa zrkadlí ďalší, už hotový obraz príťažlivej tmavovlásky. Pozadie tvorí Bratislavský hrad, martinský dóm a rozfúkané stromy. Grafika Kresliar a model je súčasťou výstavy Albín Brunovský - V zrkadle času, ktorú v piatok otvorili v Galérii mesta Bratislavy.

02.06.2010 10:00
Albín Brunovský, ilustrácia z Modrej knihy... Foto:
Albín Brunovský, ilustrácia z Modrej knihy rozprávok, 1974 (výrez)
debata

Návštevníkov víta fotografia originálneho výtvarníka, ktorého dielo sa uzavrelo koncom januára roku 1997. Kúsok ďalej visí grafika spisovateľa Ľubomíra Feldeka, ktorému namiesto motýlika nakreslil Albín Brunovský krásneho modrého motýľa. Akoby neveľký obrázok chcel pripomenúť, že časť výstavy predstavuje ich spoločné dielo – Modrú knihu rozprávok. Po prvý raz vyšla v roku 1974 a získala množstvo domácich aj zahraničných ocenení.

„Modrá kniha rozprávok je svojím spôsobom prelomová. Sám Albín Brunovský veľakrát hovoril o tom, že ilustrácia nemá ilustrovať písané slovo, ale má ho dopĺňať o vizuálny vnem. Ilustrácia je o súzvuku medzi výtvarníkom a spisovateľom, o ich naladení na rovnakú vlnovú dĺžku. V Modrej knihe rozprávok sa tento vzťah presne objavuje. Úzko to súvisí s kontaktom Albína Brunovského s Trnavskou skupinou básnikov ako Stacho, Ondruš, Mihalkovič a Feldek, ktorý bol v sedemdesiatych rokoch pri formovaní Brunovského výtvarného názoru smerodajný,“ povedal kurátor výstavy Martin Vančo.

Na vernisáži mala premiéru aj nová „rozprávková“ známka, ktorú vydala Slovenská pošta v rámci emisného radu Európa 2010: Detské knihy. Známka je takmer výlučne modrá, zopár odtieňov zelene sa ťahá po brale, na ktorom stojí Bratislavský hrad. Na jeho vežičkami dúchajú z plných pľúc štyri bacuľaté tváričky rozprávkových bytostí. Ilustráciu Meluzína Jozefína vybral z Modrej knihy rozprávok autorov syn Daniel Brunovský.

„Na známku sa nehodí všetko. Často boli na ilustráciách malé postavičky. Toto sa mi zdal kompaktný motív. A keďže som vyberal z Modrej knihy rozprávok, tak modrá Meluzína Jozefína mi pripadala najvhodnejšia,“ vysvetlil výtvarník Daniel Brunovský. Výstava predstavuje aj ďalšie ilustrácie Albína Brunovského, ktoré poslúžili ako návrhy na známky.

Dialóg s ilustráciami z Modrej knihy rozprávok vedú Brunovského grafiky, ktoré tiež vytvoril v sedemdesiatych rokoch. „Práve v tom čase sa začína v tvorbe Albína Brunovského kryštalizovať fantazijný realizmus. A začínajú sa objavovať fantazijné či rozprávkové motívy,“ vysvetlil koncepciu výstavy kurátor Martin Vančo.

Zaujímavosťou sú tri maľby na zrkadle. Klenoty zo súkromnej zbierky majú na verejnosti premiéru – doteraz neboli nikdy vystavené ani publikované. Dotvárajú obraz všestranného a originálneho umelca, ktorý sa v chuťou púšťal do výtvarných aj technologických experimentov.

Výstava Albín Brunovský – V zrkadle času bude v Pálffyho paláci, ktorý patrí Galérii mesta Bratislavy, do 12. septembra.

debata chyba