Talianska móda obsadila galériu

Večerná róba Carmen z čierneho zamatu a s množstvom volánov z červeného taftu, ktorú Renato Balestra vytvoril pre opernú divu Mariu Callasovú víta návštevníkov výstavy 50 rokov talianskej módy v Galérii mesta Bratislavy. V neďalekom arkieri provokuje zrak rafinovane zdobené body "nude" značky La Perla. Obe kreácie pozývajú na prezentáciu toho najlepšieho, čo vzniklo v ateliéroch módnych návrhárov od polovice 20. storočia.

07.06.2010 08:00
Putovná výstava 50 rokov talianskej módy prišla... Foto:
Putovná výstava 50 rokov talianskej módy prišla aj do Bratislavy.
debata

Napríklad večerná róba pre Audrey Hepburnovú vo Vidorovom filme Vojna a mier, ktorá vyniesla módnemu domu Gattinoni oscarovú nomináciu, Versaceho krátke šaty vyšívané Swarovského krištáľmi pre modelku Naomi Campbellovú či „koktailky“ z pieskového šifónu s malými kovovými aplikáciami pre herečku Millu Jovovičovú z módneho ateliéru Prada. Nádherné modely, módne doplnky a šperky ponúkajú fascinujúci zážitok nielen dámskej časti publika. Na štvrtkovej vernisáži si ich dôkladne obzerali aj páni.

Ako sa talianska móda dostala do sveta
Začiatkom päťdesiatych rokov bola značka „made in Italy“ synonymom lacného tovaru nízkej kvality. V tom čase dominovali na svetovej scéne haute couture francúzski módni návrhári. Markíz Giovan Battista Giorgini z Florencie, ktorý bol hlavným nákupcom umeleckých a darčekových predmetov pre Spojené štáty, sa rozhodol konkurovať im aj s talianskou módou.

Zhromaždil okolo seba najzvučnejšie mená talianskej haute couture, aby ich uviedol na americkom trhu. Vo februári roku 1951 zorganizoval trojdňovú módnu prehliadku talianskych módnych dizajnérov, na ktorú pozval amerických obchodníkov a talianskych novinárov. Veľký úspech podujatia prinútil markíza pripraviť ďalšiu prehliadku, ktorá prilákala viac ako tristo odborníkov aj žurnalistov. Biela sála paláca Pitti sa stala scénou, na ktorej predvádzali svoje modely popredné značky tej doby.
Na výstave ich reprezentujú kreácie Emilia Federica Schubertha, ku ktorého najvernejším zákazníčkam patrila Gina Lollobrigida, Sofia Lorenová a perzská kráľovná Soraya. Alebo sutanové šaty, ktoré navrhol pre Avu Gardnerovú ateliér Sorelle Fontana. Inšpirovali aj Federica Felliniho, ktorý ich obliekol Anite Ekbergovej vo filme Sladký život.

Nasledujú modely značiek Valentino, Pino Lancetti, Renato Balestra, Marcella Ferrera, Brioni, Giorgio Armani, Laura Biagotti, Dolce & Gabbana, Gherardini, Max Mara, Krizia, Prada, Gucci, Trussardi, Versace a ďalší. Jednoduché línie šiat s originálnym zdobením či vyšívaním alebo rafinovane tvarované kreácie.

Vybrať si je ľahké
Už ste si niečo vybrali? To bola otázka, ktorá lietala vernisážovým vzduchom najčastejšie. A dámy pohotovo odpovedali – áno. Obdivovali aj šperky a rôzne doplnky. Všetky šaty však prezrádzali, že ich nositeľky boli vysoké a veľmi štíhle. Len chodidlo mali veľké, čo prezrádzali topánky Salvatora Ferragama. Zato smoking pre agenta 007, ktorého hral Pierce Brosnan, napovedal, že jeho nositeľ dlháň nebol.

Putovná výstava 50 rokov talianskej módy už prešla veľkými múzeami Južnej aj Severnej Ameriky, Ázie a Európy. „Prostredníctvom exponátov rozpráva príbeh protagonistov "made in Italy“, počnúc zrodom slávnej haute couture v roku 1950 až do dnešných čias. Je zostavená tak, aby zachytila progresívny vývoj talianskej módy, ale ponechala aj individuálny priestor pre každého zo slávnych návrhárov," zdôraznila kurátorka Alessia Tota. V Pálffyho paláci Galérie mesta Bratislavy bude výstava do 29. augusta.

debata chyba