Picassov kumpán s absintom bol ťahákom aukcie

Na obrazy prenášal nielen svoje milenky, s ktorými ho spájali erotické dobrodružstvá, ale aj blízkych priateľov, s ktorými ho zase spájali bohémske flámy. S Angelom Fernándezom de Soto sa Pablo Picasso stretol vo vychýrenej umeleckej kaviarni, keď mu ťahalo na dvadsiatku. Zopár rokov na to ho zvečnil na obraze. A nový majiteľ ho teraz získal za 42,2 milióna eur.

24.06.2010 23:00
Portrét Angela Fernándeza de Soto Foto:
Portrét Angela Fernándeza de Soto
debata

Portrét, ktorý pochádza z vrcholu maliarovho najslávnejšieho modrého obdobia, bol absolútnym ťahákom stredajšej večernej aukcie v londýnskej sieni Christie's. Vyvolávacia cena Portrétu Angela Fernándeza de Soto z roku 1903 sa začal dražiť od 36,5 milióna eur.

„Ide o jedno z najvýznamnejších diel, aké sa v posledných desaťročiach dostali pod dražobné kladivko. Možnosť získať takéto majstrovské dielo 20. storočia vzbudila nevídané vzrušenie medzi zberateľmi po celom svete,“ povedala prezidentka európskej pobočky Christie´s Jussi Pylkkanen.

Čerstvo vydražené dielo je útržkom zo skladačky bohémskeho života, aký viedol Picasso a jeho kumpáni. S de Sotom boli nerozlučnou dvojkou. Picasso ho zobrazil s pohárom absintu, ktorému boli oddaní aj Henri de Tolouse-Lautrec, Vincent van Gogh či Charles Baudelaire. „Tento kontroverzný nápoj, oslavovaný pre jeho takmer halucinogénne účinky a zatracovaný pre návykovosť, umelci považovali za zdroj kreativity a objavuje sa nespočetne ráz v Picassových dielach,“ objasnilo Christie's.
Angel bol zabitý v španielskej občianskej vojne. „Nesmrteľným sa stal na viacerých Picassových obrazoch, ktoré zachytávajú ich spoločný život v baroch a nevestincoch Barcelony,“ napísal aukčný dom.

V stredajšej aukcii impresionizmu a moderného umenia v Christie's vy­dražili šesťdesiatku diel za 185,4 milióna eur. Zaujímavú cenu dosiahol aj Portrét Ria Munk III zo série Ženských obrazov od rakúskeho maliara Gustava Klimta. Jeho usmiata milenka obkolesená orientálnymi vzormi sa vydražila za 22,8 milióna eur, pričom predpokladané maximum bolo 17 miliónov eur.

Prekvapením aukcie je, že dielo Nymfy Clauda Moneta, ktoré pripomína jeho najslávnejšie Lekná, nenašlo nového majiteľa. Jeho cena sa pohybovala od 36,5 do 48,6 milióna eur.

debata chyba