Mladý obal ukazuje svoju sladkú tvár

Prehliadka na zjedenie. Aj takto by sa dala nazvať výstava Mladý obal, ktorú otvorili v stredu 23. júna v Bratislave. Dôležité však neboli sladké bonbóny, ale to, v čom sú ukryté. Pätnásty ročník súťaže, ktorý bol po prvý raz rozdelený do dvoch kategórií, privábil rekordný počet súťažiacich.

28.06.2010 10:28
Medzi stredoškolákmi získala 1. miesto v... Foto:
Medzi stredoškolákmi získala 1. miesto v kategórii Produktový obal - Obal na sladkosť Viktorie Prokopová za Nanynčin nanuk.
debata

„Mladý obal je určený pre dizajnérov a študentov vysokých škôl. Funguje pätnásť rokov a za ten čas si už vybudoval reputáciu. Etabloval sa v Česku a veľkú účasť máme aj zo Slovenska. Preto sa výstava koná najprv v Prahe a potom pokračuje na Slovensku,“ priblížila súťaž jej manažérka Klára Mergerová.

Návštevníci si tak môžu pozrieť obaly rôznych tvarov a farieb. Čo so škatuľkou lentiliek, keď v nej ostáva z každej farby len pár kúskov? Túto otázku si položila vysokoškoláčka Lucia Dečová a vytvorila Čokočloveče. Obal z vlnitej lepenky, ktorý prispôsobila hre Človeče, nehnevaj sa, slúži ako zábava i pekný darček. Slovenská študentka Zdenka Jančia sa zase pohrala s myšlienkou šachovnice a svoje dielo nazvala Šacho a Niera. Do súťaže dorazilo takmer 530 prác, na výstave sa prezentuje najlepších 60.

Tohto roku zadali organizátori za úlohu vyrobiť obal na sladkosť a komiks. Oproti predošlým ročníkom je to zmena, vtedy mohli mladí tvorcovia vyrobiť obal na čokoľvek. „Povedali sme si, že by bolo lepšie, keby sa práce dali nejakým spôsobom porovnať. Rozhodli sme sa, že prvá kategória bude spätá s praxou obalového priemyslu a chceli sme pre ňu veselú tému,“ vysvetlila Mergerová. „Povedali sme si, že do obalového dizajnu zasahujú aj tvorcovia z iných odborov. Teda nielen konštruktéri obalu, ale aj niekto, kto ich musí stvárniť graficky a vymyslieť text, ktorý sa dá na škatuľku. Oslovili sme ilustrátorov a téma komiks sa nám zdala atraktívna, aby pritiahla pozornosť ľudí.“

Práve v kategórii komiks bola najúspešnejšia Rufina-Maryia Bazlová zo Západočeskej univerzity v Plzni s dielom Kakaová bohyňa. Podľa poroty príkladne skĺbila komiks s produktom. Zatiaľ čo si maškrtník vychutnáva jednotlivé dieliky čokolády, biele pozadie škatuľky postupne odhaľuje príbeh o jej pôvode. „Komiks je inšpirovaný históriou vzniku čokolády. Príbeh opisuje aztécku ženu, ktorá začala z kakaových bôbov vyrábať lahodný čokoládový nápoj. Ten dala ochutnať aztéckym náčelníkom, ktorým veľmi zachutil. Keď zistili, že pôsobí ako afrodiziakum, začali túto ženu uctievať ako bohyňu,“ priblížila výtvor jeho autorka. Zvláštnu cenu udelila porota Kristine Šimkovej z Technickej univerzity v Košiciach. Ocenili jej nápad urobiť Obal na tmu, v ktorom vtipne prepojila komiks s fiktívnym obsahom škatule.

Prvú cenu za najlepšie zvládnutý obal na sladkosť vyhrala Anne-Marie Brouillette z Univerzity v Montreale. Vymyslela dôvtipný obal pre niekoľko medových kúskov na drevených paličkách, ktoré slúžia ako ochucovadlo horúcich nápojov. Zaujímavosťou je, že práve študenti tejto školy už štvrtý rok získavajú prvú cenu. „Každý rok si kladieme otázku, čím to je, že vyhrávajú. Je to pre nás záhada. Z Kanady nám chodí každý rok niekoľko desiatok prác a väčšina z nich je skvelá. Sú konštrukčne dobre zvládnuté, obal je graficky dotiahnutý do konca, majú vtipný názov a grafiku. Napríklad české práce majú nejaký nápad, škatuľka je trebárs dobre vyrobená, ale už tá grafika nie je dotiahnutá do konca,“ dodala Mergerová. Podľa nej rozdiel medzi českými a slovenskými študentmi veľký nie je. Najúspešnejšie na Mladom obale obstála Slovenská technická univerzita v Košiciach, ktorej študenti sa umiestnili na troch z dvanástich víťazných pozícií.

Ďalší ročník bude vyhlásený na jeseň, témy však organizátori prezradiť ešte nechcú. Výstava tohtoročného Mladého obalu v Satelite potrvá do 11. júla.

debata chyba