Večerná nálada Mednyánszkeho je najdrahší slovenský obraz

Tmavé stromy v lese a za nimi obloha so zapadajúcim slnkom. Večerná nálada. Namaľoval ju Ladislav Mednyánszky. Slovenský maliar konca 19. a začiatku 20. storočia, ktorý sa preslávil i vo svete. Teraz sa dielo v jeho typickom maliarskom rukopise predalo za 250-tisíc eur. Nedeľná večerná dražba východoslovenskej aukčnej spoločnosti Darte v Košiciach tak vyniesla rekord nielen samotnému umelcovi, ale aj celému slovenskému výtvarnému umeniu.

28.06.2010 16:23
Ladislav Mednyánszky: Večerná nálada Foto:
Ladislav Mednyánszky: Večerná nálada
debata

Mednyánszkeho Večerná nálada z roku 1911 sa stala najdrahšie vydraženým obrazom od slovenského umelca. A vedie tak rebríček domáceho obchodu s výtvarným umením. Získal ho slovenský kupec.

„Toto dielo je jeho najväčšie a súčasne najdrahšie vo svete, aké bolo kedy ponúkané. Aj preto bola výsledná cena opodstatnená. Mednyánszky je jediným maliarom slovenského pôvodu, ktorý je uznávaný aj nadnárodne, o to je jeho cena vyššia,“ povedal Pravde konateľ Darte Jaroslav Krajňák.

Na druhé miesto rebríčka sa po nedeľnej aukcii dostalo tiež Mednyánszkeho dielo. Vnútro lesa s potokom sa vydražilo za 230-tisíc eur.

Rebríček najdrahšie vydražených slovenských diel

1. Ladislav Mednyánszky: Večerná nálada, 250 000 eur
2. Ladislav Mednyánszky: Vnútro lesa s potokom, 230 000 eur
3. Anton Jasusch: Vyhnanie z raja, 110 000 eur
4. Ľudovít Fulla: V poli na jeseň, 99 582 eur
5. Anton Jasusch: Príšera Vojny, 91 283 eur

debata chyba