Vymeniť obraz za portrét. Výstava Barter collection

Vymeniť obraz za obraz. To je myšlienka výstavy Barter collection, ktorú otvorili minulý týždeň v SODA gallery v Bratislave. Jej autorka Veronika Šramatyová urobila bartrovú výmenu so známymi umelcami ako Svätopluk Mikyta či Erik Šille.

07.07.2010 17:00
Výstava Barter collection v bratislavskej SODA... Foto:
Výstava Barter collection v bratislavskej SODA gallery potrvá do konca júla.
debata

„Veronika namaľuje portrét autora, pričom ide väčšinou o renomovaných slovenských autorov. A oni jej za to dajú dielo. V tom spočíva celý barter, teda portrét za obraz,“ povedal majiteľ SODA gallery Tomáš Umrian.

Pri tvorbe portrétov, fotorealistických malieb, používa Šramatyová maliarsku techniku gvašu. „Neoslovili ma oni, ale ja ich. Tvorba je v ich réžii, teda rozhodujú o tom, kde budú fotografovaní. Ja ich odfotografujem a následne vyberáme záznam, ktorý sa výtvarníkovi najviac pozdáva. Zatiaľ sa portréty črtajú klasicky. Len Milan Vagač mal požiadavku, aby som premaľovala portrét, ktorý mal vo svojom laptope a ten mal pred svojou tvárou,“ vysvetlila mladá autorka svoj zámer.

Na výstave možno vidieť diela rôznych veľkostí a štýlu, od inštalácie cez fotografie až po obrazy.

Spolu s Veronikou Šramatyovou otvorila výstavu aj Mária Štraneková s módnou prehliadkou pod značkou mayamay. Štraneková, ktorá minulý rok vyhrala súťaž Brillance Fashion talent, na vernisáži predviedla svoje tri kolekcie Protection, My Line a Balance. Asi štyristo hostí, ktorí prišli na otvorenie, zažili netradičnú prehliadku. Miesto móla chodili modely pomedzi nich.

debata chyba