Sivé zóny Bratislavy oživuje Tranzit

Navrhnúť projekty na oživenie priemyselného pásma v Bratislave je témou výstavy Priestory umenia v sivej zóne (art space in a grey zone), ktorú otvorili minulý týždeň v Slovenskej národnej galérii. Študenti Slovenskej technickej univerzity a Technickej univerzity vo Viedni v nej spojili svoje nápady a prišli s viacerými architektonickými návrhmi.

09.07.2010 08:00
Študenti Slovenskej technickej univerzity a... Foto:
Študenti Slovenskej technickej univerzity a Technickej univerzity vo Viedni prisšli s viacerými nápadmi, ako oživiť sivé zóny Bratislavy.
debata

„Každé mesto, Bratislava, Viedeň aj iné mestá, má svoju sivú zónu. Teda takú, ktorá je spravidla na periférii, často je to bývalé priemyselné pásmo, ktoré je čiastočne opustené. A pritom plné inšpirujúcich prekvapení, ak sa naň pozrieme ako na pole potenciálnych umeleckých a iných transformačných projektov,“ uviedla Monika Mitašová zo SNG, ktorá sa spolupodieľala na organizácii výstavy.

Slovenskí študenti ako Katarína Kamienová či Richard Marflak navrhli experimentálnu galériu a ateliéry na Zlatých pieskoch. Práve tam sídli iniciatíva Tranzit, ktorá ponúka priestor na formulovanie vizionárskych myšlienok v oblasti súčasného umenia.
„Tranzit má svoje priestory na Zlatých pieskoch, preto sa v Bratislave študenti zaoberali týmto miestom. Navrhovali však aj galériu do Belehradu, kam by sa mala sieť Tranzit v budúcnosti rozšíriť. Ide o možný iniciačný projekt. Vystavujú sa tu konkrétne návrhy, kresby aj modely,“ reagovala Mitašová na to, či modely ostanú len v teoretickej rovine alebo sa premietnú aj do reálnej podoby.

Záujem o bratislavské sivé zóny prejavili aj Rakúšania. „Viedenskí študenti architektúry poznajú Bratislavu, cestujú sem, aby videli stavby, výstavy a vypočuli si prednášky. Na jednej strane dostali riešenie tejto úlohy ako semestrálne zadanie vo svojich ateliéroch. Na druhej strane sa posilňujú už teraz rozvinuté kontakty medzi školami architektúry na Slovensku a v Rakúsku,“ dodala Mitašová.

Pri prehliadke modelov a návrhov možno vidieť aj montáž fotografie rakúskej fotografky Herthy Hurnaus a návrhu holandského architektonického ateliéru NL Architects, ktorý mal v premostení výstavu minulého roku. Na nej je starý model auta, ktorý parkuje naproti reklamy na nový model značky Ford, zatiaľ čo ďalšie autá jazdia po fasáde galérie. Tá sa zmenila na cestu s nápisom Feel the difference (Cíť ten rozdiel). Fotografiu ponechali v galérii ako upozornenie na stav premostenia SNG od architekta Vladimíra Dedečka.

Výstava pod kurátorským vedením Andrása Pálffyho a Martina Uhríka potrvá do 1. augusta.

debata chyba