Debut či queer art. Výstava Coming out? je oboje

Coming out? Taký názov, ktorý v preklade znamená debut, si zvolil mladý umelec Kristián Németh pre svoj vstup na umeleckú scénu. Skrýva v sebe dvojzmyselnosť, evokuje tiež queer art, ktorému sa Németh vo svojich dielach venuje. Prvú samostatnú výstavu tohto umelca otvorili v stredu v SODA gallery.

06.08.2010 07:00
Kristián Németh svojím debutom Coming out?... Foto:
Kristián Németh svojím debutom Coming out? hovorí o homosexualite.
debata

„Queer artom sa zaoberám preto, lebo je to moja osobná skúsenosť, vychádza zo mňa,“ povedal Németh. Ide o umenie, ktorého témou je homosexualita. Návštevníci si môžu pozrieť minimalistickú inštaláciu troch diel, troch pohľadov na túto sexuálnu orientáciu.

„Vy žijete v homosexuálnom vzťahu? A nepovažujete to za hriech?“ pýta sa kňaz pri spovedi. Osemminútový videoart Mreže ponúka pohľad na odmietavý prístup cirkvi k homosexuálom. „Šiel som do spovednice, začali sme s farárom hovoriť o tom, aký postoj má cirkev k homosexualite a ako to berie. Vyšlo najavo, že nie veľmi pozitívne. Nemôžem chodiť na spovede ani na prijímanie. Môžem sa modliť, prosiť Boha o pomoc, ale to je všetko,“ vysvetlil Németh.

Pohľad do súkromia priniesol mladý umelec prostredníctvom intímnych fotografií a videa, ktoré ukazujú dvoch mužov, ktorí sa trú bradami. „Brada predstavuje niečo mužné, a napriek tomu sa s ňou dajú robiť nežnejšie veci,“ opísal Németh.

Inštaláciu dopĺňajú fotografie nahých mužov a spoluzakladateľa a veliteľa polovojenských oddielov SA v tretej ríši Ernsta Röhma. Uhol pohľadu, z akého sú fotografie odfotené, vyvoláva dojem, ako by ich Röhm sledoval z ústrania. „Keď sme v Nitre pripravovali jeden workshop, dozvedel som sa, že bol pochod náckov na pešej zóne, ktorí protestovali proti právam gejov. Začal som sa tým zaoberať a dopátral som sa, že existujú aj gej náckovia, že v minulosti bol Ernst Röhm, ktorý bol otvoreným homosexuálom,“ dodal Németh, ktorého výstava potrvá do 28. augusta.

debata chyba