Vypočuté modlitby vykresľujú intímne portréty

Bolo viac sĺz preliatych za vypočuté modlitby než za tie nevypočuté. Tento výrok sv. Terézie z Avily spojil spisovateľa Trumana Capoteho s mladým umelcom Andrásom Cséfalvayom. Výstavou Answered Prayers (Vypočuté modlitby) mal Cséfalvay potvrdiť minuloročné prvé miesto v Cene Oskára Čepana. Sedem projekcií premietaných na stenách galérie Medium má vlastný poetický jazyk, každý detail či gesto má svoj význam.

08.08.2010 10:00
András Cséfalvay a kurátorka jeho výstavy... Foto:
debata

Výstava úzko súvisí s umelcovou návštevou New Yorku. Práve v tom čase čítal nedokončený román Trumana Capoteho s totožným názvom ako jeho výstava. Príbeh, ktorý Capote nikdy nedopísal, aj keď o ňom stále rozprával, hovorí o živote spisovateľa, mašinérii slávy, jeho vzťahoch s priateľmi či o umeleckej scéne New Yorku.

„Chcel som urobiť akúsi slovenskú verziu umeleckej scény, vybral som si do videí nejakých ľudí, aj keď to nie je úplne reprezentatívne. Urobil som o nich portréty v tom duchu, akoby som bol spisovateľom a chcem niekoho vykresliť,“ vysvetlil Cséfalvay, ktorý sa snaží prostredníctvom výtvarného umenia uchopiť aj iné formy umenia.

V New Yorku zbieral čo najviac kultúrnych zážitkov. „Snažil som sa vyžiť kultúrou toho mesta. Je rozmanitá, celé kultúrne dianie je tam na veľmi vysokej úrovni. Bol som na opere Philipa Glassa alebo na folkových koncertoch. Bolo tam aj jedno divadlo, v ktorom režírovala Liv Ullmannová hru Električka zvaná túžba a Cate Blanchettová v nej hrala hlavnú rolu,“ opísal svoju šesťtýždennú návštevu mladý autor.

Detaily, rozostrené zábery, osvetlenie vytvárajú intímnu výpoveď oslovených respondentov. Hovoria o láske, smrti či politike, pričom každý pohyb či ustrnutie dotvárajú atmosféru inštalácie. Aj napriek svojmu mladému veku sa Cséfalvayovi podarilo nájsť si vlastný rukopis, ktorý dokáže zaujať a osloviť.

„Je to výstava, kde mal András potvrdiť a obhájiť minuloročný zisk Ceny Oskára Čepana. Rozhodnutie poroty bolo vnímané kontroverzne, aj pre nízky profesijný vek autora a aj preto, že bol vtedy študentom. Výstavu poňal podobným spôsobom ako to, čo nás vtedy v jeho diele oslovilo, a to až renesančným prístupom k práci a smerovaním k totálnemu umeleckému dielu. Bolo to niečo neobvyklé v našom umení,“ povedala kurátorka výstavy Alexandra Kusá.

Samotný autor priznáva, že potvrdiť minuloročné víťazstvo ceny Oskára Čepana nebol na neho tlak. „Vnímal som ľudí, ktorí hovorili, že by som mal mať nejaký stres, ale ja som pociťoval akúsi voľnosť a to, že umenie nie je len o cenách,“ dodal Cséfalvay.

Výstava Answered Prayers, ktorú organizuje Nadácia – Centrum súčasného umenia, potrvá v bratislavskej galérii Medium do 28. augusta.

debata chyba