Okamih pred koncom spája literatúru s výtvarným svetom

Šesť tragických postáv z literárneho sveta previedli tri mladé autorky do výtvarného umenia. Mira Gáberová, Katarína Morháčová a Katarína Poliačiková sa výstavou Nekonečný okamih pred mojím koncom pokúsili uchopiť moment pred naplnením tragického osudu týchto postáv.

16.08.2010 08:00
Katarínu Morháčovú inšpirovala aj Alica v... Foto:
debata

Cez utrpenie a životy hrdinov románov a noviel približujú autorky svoj vlastný svet. Každá z výstavných miestností, ktoré slávnostne otvorili v piatok, rozpráva návštevníkom príbeh.

„Pracujem s dekonštrukciou, stále neopúšťam pátos a prácu s preexponova­nosťou. Nie sú to sochárske, ale maliarske postavy, ktoré sa nachádzajú v mojich videách. Pre mňa sú to rozpohybované maľby. Začína sa to u mňa prelínať do technickej podoby a práce s možnosťami videa,“ povedala Mira Gáberová. Jej videoart inšpiroval príbeh Doriana Graya a Malej morskej víly. Postavy prežívajú svoj osud odlišne, aj keď obe v osamotení, čím Gáberová vykreslila pôsobivý obraz posledných okamihov pred koncom.

Žena sa pozerá z okna, po ulici kráča ďalšia žena. Videoinštalácia Kataríny Poliačikovej nesie v sebe odkaz na americkú spisovateľku Sylviu Plathovú a jej autobiografickú postavu Esther Greenwoodovú. Esther za oknom sleduje okolitý svet a túži po ňom a zároveň ním opovrhuje, lebo ho nie je schopná žiť.

Trojicu mladých umelkýň dopĺňa študentka Vysokej školy výtvarných umení Katarína Morháčová. Jej dielo inšpiroval príbeh Alice z krajiny zázrakov a Catherine Amesbury. Napriek odlišnosti postáv ich spája snaha utiecť od reality.

„Všetky tri balansujeme na hrane preexponovanosti, úplnej citlivosti, na hranici racionálnej analýzy a konceptuálnej deštrukcie,“ zhodnotila Morháčová. Tri diela v troch miestnostiach dopĺňajú knihy príbehov všetkých postáv, ktoré sa stali objektmi záujmu autoriek. Výstava Nekonečný okamih pred mojím koncom potrvá v galérii Cypriána Majerníka v Zichyho paláci do 8. septembra.

debata chyba