Bazovský maľoval smútky našich osudov

Miloš Alexander Bazovský bol jedným z tých mála umelcov, čo nevedeli prísť na chuť socialistickému realizmu. A nielen preto, že študoval v Prahe a vo Viedni a do Paríža sa chodieval nadýchať umeleckej slobody. Solitér slovenskej výtvarnej scény si našiel vlastný štýl maliarskeho rozprávania.

18.08.2010 08:00
Miloš Alexander Bazovský: Malatinský býk Foto:
debata

Obrazy z Bazovského prvej súbornej výstavy, ktorú otvoril roku 1928 v Ľubochni, nemali komerčný úspech. Dnes patria k aukčným hitom. Prierez maliarovou tvorbou prináša reprezentatívna výstava Miloš Alexander Bazovský (1899 – 1968) v trnavskej Galérii Jána Koniarka.

„Vo svojej rozsiahlej tvorbe prináša Miloš Alexander Bazovský novú a objavnú definíciu Slovenska. Zdôrazňuje jeho zvláštnu baladickosť, drsnosť i melanchóliu. Bravúrne, bez pátosu a zbytočných dramatických gest vytvára akýsi archetyp slovenskej krajiny a jej obyvateľov. Príznačný je pre neho nespútaný, odvážny kolorit a výnimočný, sugestívny maliarsky rukopis. V ľahko nahodenej siluete postavy či tváre nám približuje duchovné aspekty ľudskej existencie,“ povedala kurátorka Danica Lovišková.

Slovenskú krajinu dôverne spoznal na svojich cestách. Najmä rodný Turiec, odkiaľ sa vybral do sveta. Ale aj Liptov, Oravu, Detvu a Horehronie. Fascinovali ho siluety dedinských kostolíkov, zvonice, opustené usadlosti a zabudnuté senníky. Vo svojich obrazoch sa pohrával s motívmi horských masívov aj s rytmom dolín či stromov vypínajúcich sa k nebu. K častým objektom maliara patril aj človek, do obrazu ktorého zatavil smútok, bolesť, nostalgiu i radosť zo života.

„Umelec musí mať korene. Jeho umenie musí z niečoho spontánne vyrastať. Moje vyrastá zo zážitkov a z dojmov, v akých sa prelialo do mňa poznanie našej skutočnosti,“ vyznal sa M. A. Bazovský.

A neraz pripomínal: „Ja nemaľujem pekne… Ale maľujem zákonite. Obraz je mi vystihnutie pravdy. Všetko, čo tu vidíte, je do farieb a tvarov prenesená slovenská skutočnosť. Pot sedliackej roboty, neútešnosť neprebudených duší, jesenné nálady našich vrchov a smútky našich osudov… Hľadám vo svojich obrazoch dušu motívu, nie interiér a nie povrch,“ zdôrazňoval Bazovský.

Na scéne slovenského výtvarného umenia patrí Miloš Alexander Bazovský k najvýznamnejším a najosobitejším postavám.
Základ jeho výstavy tvorí najrozsiahlejšia časť zbierkového fondu Galérie M. A. Bazovského v Trenčíne. Obohacujú ju maliarove najvýznamnejšie diela zo zbierok Slovenskej národnej galérie a Galérie mesta Bratislavy. V trnavskej Galérii Jána Koniarka potrvá výstava Miloš Alexander Bazovský (1899 – 1968) do 5. septembra.

debata chyba