České dievča s iPodom zvíťazilo na svetovej súťaži portrétov

Ryšavé dievča s pohľadom upretým kamsi dole a s bielymi slúchadlami v ušiach, ktoré vníma len hudbu zo svojho iPodu. Obraz, ktorý svojou precíznosťou pripomína fotografiu. Namaľoval ho mladý český umelec Michal Ožibko. A návštevníci slávnej britskej National Portrait Gallery si obraz obľúbili natoľko, že mu venovali ocenenie za najvydarenejšie dielo prestížnej svetovej súťaže portrétov.

10.09.2010 16:55
Michal Ožibko: iDeath II. (výrez)
Michal Ožibko: iDeath II. (výrez)
debata

Obraz s názvom iDeath II. síce nezískal hlavnú cenu súťaže, ale spomedzi viac ako dvetisíc diel ho vybrali medzi päťdesiat najlepších, ktoré možno ešte týždeň vidieť na výstave v londýnskej galérii. Na výstave obraz 29-ročného Čecha upútal obdivovateľov súčasného umenia viac ako víťazné diela.

Maľba zobrazuje Ožibkovu spolužiačku Janu s iPodom, ktorá je započúvaná do vlastného sveta nevnímajúc nič navôkol. Podľa maliara reprezentuje ľudí, akých teraz stretávame každý deň na uliciach.

Viac ako dvojmetrový obraz tvoril Ožibko osem mesiacov. Na svojom konte má už viacero pôsobivých portrétov, hoci za portrétistu sa nepovažuje. Inšpirovať sa necháva aj starými majstrami, na ktorých diela sa jeho obrazy ponášajú. „Vermeera i Velasqueza mám rád. Slúžia môjmu zámeru vypovedať niečo svoje, ale spôsobom postmoderným – a to parafrázou ich slávnych diel,“ povedal pre denník Právo Ožibko.

debata chyba