Fero Lipták: Bez nápadu je zbytočné maľovať

Takmer vyzlečená dáma leží v posteli s rukami založenými pod hlavou. Na peľasti svietia biele pančuchy.

10.01.2015 09:00
debata

Dvere skrine napochytro zatvára nahý muž. Odo dverí vrhá dlhý tieň ďalší záujemca o rozkoš. Kdesi na kraji vesmíru sedí na stoličke nahá postavička. Z čiernej temnoty vystupuje len mesiac. Chlapík v montérkach s rádionkou na ušatej hlave stojí medzi dvoma staromódnymi pieckami. Na nich má rozložené destilačné prístroje, z ktorých uniká para. Aj obrazy Kádrová rezerva, Pred mesiacom a Kurič sú v kolekcii takmer piatich desiatok najnovších obrazov Fera Liptáka, ktoré vystavuje v bratislavskej Galérii Michalský dvor.

Fero Lipták: Fejsbook Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Fero Lipták: Fejsbook Fero Lipták: Fejsbook

Názov Osoby a obsadenie vyvoláva predstavu sveta na javisku či filmovom plátne. Nie náhodou. Fero Lipták je totiž popredným slovenským divadelným a filmovým scénografom, ktorý často spolupracuje aj so zahraničnými najmä divadelnými produkciami. „Osoby na obrazoch sú vymyslené a nestotožňujú sa s reálnymi postavami,“ pripomenul autor. Medzi osobami možno objaviť Inštruktora, Namočeného, Developera, Pandúra, Bytového dôverníka, Brankára, Montéra, Hovorcu aj Jednookého kráľa.

Všestranný výtvarník zdôraznil, že vystavené diela pochádzajú „posledného tvorivého obdobia“. A pripomenul, že „niektoré sú aj čerstvejšie – dúfam, že dozrejú počas výstavy“, zavtipkoval Fero Lipták, ktorý si zároveň ako autor „vyhradil aj zmenu osôb“. Bolo by to však zbytočné. Jeho obrazy sú dokonale premyslené a vypointované.

Príbehy o ľudských slabostiach, trampotách i radostiach rozpráva prostredníctvom okatých ľudkov s výraznými nosmi, ktorých veľké hlavy pripomínajú hrče. S očami gombičkami, ktoré sa usmievajú nevinne i potmehúdsky. „Dôležité sú pre mňa nápady. Fascinujú ma úplne jednoduché veci. Ľudia na zastávke, doma, močiaci si nohy v lavóre. Hľadám v tom odľahčenie, vtip a nový nápad,“ vysvetlil. A nápadov, ktoré výdatne korení humorom, má na rozdávanie.

Dvanásť postavičiek všetkých vekových kategórií. Od deda po najmladšieho vnúčika. Nechýba ani had či ďalší štvornohý domáci miláčik, ceriaci ostré zuby. Ani obraz krajinky na stene či prázdna fľaša stojaca na netradičnej komode. Obraz Veľká rodina predstavuje skutočne veľkú famíliu, ktorej členovia pózujú ako pred objektívom fotoaparátu.

„Najlepšie sú obrazy, ktoré vznikajú akoby mimo mňa. Tie, nad ktorými veľa rozmýšľam, sú vydreté. A najhoršie. Bez nápadu je zbytočné maľovať. Často ma inšpirujú slovné hračky. Niekedy sú moje obrazy skôr kreslené vtipy,“ prezradil Fero Lipták. Na výstave v Nantes sa ho jeden Francúz spýtal, či neobmedzuje diváka názvami svojich obrázkov. „Povedal som mu, že som si vedomý toho, že obmedzujem. Na mojich obrázkoch si kunsthistorici zuby nevylámu. Sú jednoduché,“ skonštatoval.

Obrazy Fera Liptáka dýchajú človečinou. Dokážu potešiť oko aj dušu, veľmi často aj úprimne rozosmiať. Nemaľuje morality, len núti zamyslieť sa nad tým, čo zlé by sme robiť nemuseli. V zahraničí vystavuje častejšie ako na Slovensku. Je preto fajn, že sa rozhodol ukázať to najlepšie a najzaujímavejšie z voľnej tvorby po dlhšom čase opäť v Bratislave.

Návštevníkov výstavy v Galérii Michalský dvor nezabudol upozorniť: „Obrazy nie sú mrazuvzdorné a boli namaľované s čistým úmyslom. Výstavu treba vidieť dvakrát na lačno. Autor nezodpovedá za divácky vkus.“ Ľudia, ktorí sa radi nechávajú unášať fantáziou do sveta tajomných príbehov, popretkávaných svojským zmyslom pre humor, si môžu pozrieť Liptákovu výstavu Osoby a obsadenie do 31. januára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Fero Lipták #Galéria Michalský dvor