Slávne vily sa stavali pre čulý život

Slovo villa pochádza z čias Rímskej ríše. Znamená samostatné obydlie spojené s hospodárstvom. Výstava Slávne vily Slovenska v bratislavskom Dome umenia je dôkazom, že na našom území význam tohto slova nezanikol, ale sa svojsky rozvíjal. Expozícia v spojení s rovnomennou publikáciou predstavuje odborným a zároveň pútavým spôsobom vývoj a kultúru nášho bývania.

22.10.2010 14:00
Vila Nečas v Žiline vznikla okolo roku 1722.... Foto:
Vila Nečas v Žiline vznikla okolo roku 1722. Autor je neznámy, v roku 2007 vilu zreštaurovali architekti Ivan Jarina a Martin Kubovský.
debata

Územie Slovenska bolo pohyblivou hranicou pre Rimanov. Výstava sa preto začína odvíjať od známej „villy rustica“, ktorej ostatky z 2. a 3. st. n. l. môžeme nájsť pri Čunove.

S názvom projektu môžeme tak trochu zapochybovať, či naozaj existujú „slávne“ slovenské vily. A ako výstava potvrdzuje, je ich naozaj nemálo. V širokom historickom oblúku prezentuje editor knihy Matúš Dulla vily na našom území od renesančného kaštieľa v Betlanoviciach zo 16. storočia, kde architekt bol neznámy, cez Villu Nečas v Žiline z 18. storočia či plejádu architektúr z 19. storočia, keď stavba vily zažila svoj boom – až po rodinné sídla, ktoré prinieslo obdobie po roku 1990.

Vily si návštevník môže pozrieť na paneloch a okrem historických fotografií pôvodných stavieb ponúkajú aj ich súčasnú podobu cez objektív fotografa Ľuba Stacha. Ku každej je pripravený pútavý príbeh jej vzniku, obyvateľov a architektov. No aj ukážky nábytku. Príkladom z 19. storočia dominuje vila Dr. Szontága, zakladateľa osady Nový Smokovec Jej autorom bol Milan M. Harminc a Dr. Szontág si ju nechal postaviť po svadbe s druhou manželkou. Na výstave sa nachádzajú vily a sídla, ktoré si dávala stavať šľachta, stavebníci, továrnici, právnici a spisovatelia. Takým príbehom prešla aj vila Dr. Dvořáka, ktorú máme stále možnosť vidieť z Mudroňovej ulice v Bratislave. Jej obyvatelia – právnik Dr. Dvořák a jeho manželka spisovateľka Zuzka Zguriška (architekti Jindřich Merganc, Otmar Klimeš) – si ju nechali stavebne koncipovať na čulý spoločenským život.

Ďalšou kategóriou sú vily, ktoré architekti projektovali ako svoje sídla a čiastočne aj ateliéry. Ponúka napríklad i pohľad na vlastnú vilu Dušana Jurkoviča z roku 1924.

Výstava a publikácia, ktorá k nej bola vydaná, je odrazom aktivít českých architektov po roku 2000. Prvá kniha Slávne vily zožala v Čechách takú veľkú pozornosť, že historici umenia a architekti zmapovali vývoj jednotlivých českých krajov a významných českých miest. Po tomto úspechu sa výstava a publikácia dostávajú na Slovensko. Výstava je nielen historicky poučná, ale dáva signál o tom, že kultúra bývania a vzniku súkromného priestoru v spojení s exteriérom tu bola od nepamäti, tak by sme sa jej nemali v súčasnosti vzdávať a zachovávať urbanizáciu prostredia v ľudskej mierke. Výstava je otvorená do 24. októbra v priestoroch Domu umenia v Bratislave.

debata chyba