Fridu mám v srdci, hovorí Salma Hayek

"Frida bola úžasne odvážna žena. Nekonvenčná vo všetkom, čo robila. Maľovala malé obrazy, o ktoré nikto nemal záujem. Žila s legendou mexického umenia. Nikdy však nezmenila spôsob života. Doteraz ju mám hlboko v srdci," povedala Salma Hayek o žene, ktorú obdivovala. Jej obrazy hollywoodsku herečku mexického pôvodu fascinovali. Keď prišla možnosť nakrútiť o nej film, bez váhania sa pustila do produkcie. Obľúbenú hrdinku si aj zahrala.

30.10.2010 13:00
Salma Hayek ako Frida Kahlo. Foto:
Salma Hayek ako Frida Kahlo.
debata

Scenár, o ktorý hollywoodske štúdia nemali záujem, vychádzal z literárneho bestselleru Haydena Herreru Životopis Fridy Kahlo. „Keď som v polovici sedemdesiatych rokoch zbieral materiál, svet ju takmer nepoznal. V Mexiku ju považovali za čudácku manželkou slávneho maliara a jej malé obrázky sa nikomu nepáčili. Bola to však veľká maliarka,“ priznal Herrera.

„Naplnil sa môj sen,“ povedala Salma Hayek po premiére Fridy v roku 2002. „Na filme sa mi páči, že na rozdiel od iných ľúbostných príbehov nerozpráva o zaľúbenosti, ale o skutočnej láske. Frida hlboko milovala svojho muža, bez ohľadu na aférky, ktoré mali obaja. Ľudia však nemajú príliš radi podobné príbehy, pretože sa im zdajú málo romantické,“ posťažovala si herečka.
S úsmevom spomínala na nakrúcanie. Často sa nepohodla s kostýmovými výtvarníkmi, ktorí jej navrhovali blúzky či šaty, ktoré by si vraj Frida nikdy neobliekla. „Pri štúdiu postavy som sa stretávala aj s ľuďmi, ktorí si Fridu pamätali. Niektorí hovorili, že krívala, iní, že nie a ďalší zas, že občas. Obula som si teda topánky o dve čísla väčšie a bolo,“ povedala Salma Hayek.

Nepáči sa jej názor, že Fridin život bol kolotočom nešťastia. „Nebola obeťou. Svoje utrpenie pretvorila na obrazy a poéziu. Obeťou je človek, ktorý sa po nešťastí zatvorí v spálni a narieka. Frida naopak. Vstala, pustila sa do ľúbostných dobrodružstiev, najväčšou jej láskou však bol Rivera. A ona jeho,“ skonštatovala hollywoodska hviezda.

Životopisný film, ktorý koprodukovala s rozpočtom 12 miliónov dolárov, zarobil viac ako 56 miliónov dolárov. Celý svet už pozná dramatický príbeh mexickej maliarky.

debata chyba