Mona Lisa nedáva odpovede, ale ďalšie otázky

Dosiaľ nikým neprekonaný majster umeleckých šifier Leonardo da Vinci prekvapuje aj takmer 500 rokov po svojej smrti. Zatiaľ čo sa ľudstvo celé stáročia sústredilo na tajomný úsmev Mony Lisy, skutočné mystériá skrýva jej pohľad. Predseda Talianskej národnej komisie pre kultúrne dedičstvo Silvano Vinceti objavil v pravej dúhovke legendárnej krásky majstrove iniciály. Ľavé oko Mony Lisy však taktiež čosi skrýva.

14.12.2010 08:00
Leonardo da Vinci - La Gioconda, Mona Lisa Foto:
Leonardo da Vinci - La Gioconda, Mona Lisa
debata

Písmená v očiach najzáhadnejšej ženy sveta sú voľnému oku celkom skryté. Vinceti pri ich objavení použil šošovky s najvyšším rozlíšením na už predtým zväčšené detaily slávneho obrazu. „Sú to takmer neviditeľné, čiernou farbou na zelenohnedom podklade napísané, iniciály LV,“ povedal vedec britskému denníku Guardian o svojom objave v pravej dúhovke Mony Lisy. Aké konkrétne písmená sú v ľavom oku, Vinceti ešte skúma, médiám ponúkol hneď dve verzie. Buď sú to iniciály CE, alebo písmená B či S. Vincetiho prelomový objav potvrdili aj jeho spolupracovníci, spúšťačom pre jeho bádanie vraj bola literatúra, v ktorej objavil zmienku o možnej existencii kódu v očiach slávneho portrétu.

Keďže da Vinci považoval oči za okná do duše a najdôležitejšiu formu komunikácie, mnohí už teraz špekulujú, že by mohlo ísť o kľúč k odhaleniu identity ženy, ktorá sa stala pre legendárny obraz modelom. Okrem šifry v jej očiach Vinceti objavil aj značku 72 alebo L2 na pozadí obrazu. Spisovateľ Dan Brown má iste radosť.

debata chyba