Medzinárodný Zlatý súdok bude. Posledný?

Na adresu Šarišskej galérie v Prešove už prichádzajú karikatúry z Mexika, Austrálie, Afriky aj Indonézie.

07.01.2011 13:00
Ako vidí tému Mileta Miloradovič zo Srbska. Foto:
debata

Karikaturisti z celého sveta sa hlásia do medzinárodnej súťaže kresleného humoru Zlatý súdok. Tento rok sa koná už jej 17. ročník.

„Téma súťaže je zábavná a stále tá istá – pivo. Je obdivuhodné, čo všetko sa na ňu dá vymyslieť. Ľudia sú stále nanovo smädní, a tak je to aj s kresleným humorom. Autori stále prinášajú nové a zaujímavé nápady,“ povedal konateľ medzinárodnej súťaže Fedor Vico.

Do prvého ročníka Zlatého súdka, ktorý sa konal v roku 1995, sa prihlásilo päťdesiat autorov zo Slovenska, Česka, Nemecka a Ukrajiny. Záujem cez roky rástol, takže minulý rok už súťažilo o Grand Prix (500 eur) a tri ceny viac ako 250 karikaturistov zo štyridsiatich krajín.

„Som držiteľom najväčšej zbierky karikatúr na tému pivo. Nedám ju z ruky, kým nenájdem niekoho, kto pochopí, že je jediná na svete,“ spomenul Fedor Vico, ktorý sníva o Pivnej galérii.

Generálni partneri medzinárodnej súťaže sa menili. Ukazuje sa, že tento rok bude problém s financovaním ešte väčší, ako po minulé ročníky. „Jedno môžem konštatovať – 17. ročník bude. Aj keby na ceny nebolo. Či bude posledný, neviem,“ dodal karikaturista a konateľ súťaže. Vyhlásenie víťazov bude opäť 1. apríla.

debata chyba