Bratislavské príbehy pulzujú humorom

V húštine vysokých striech starých domov stojí kominár. Tučný kocúr skúmavo sleduje, čo v jeho kráľovstve čudný človiečik porába. Obraz Na streche vystavuje Peter Stankovič v kolekcii najnovších diel v bratislavskej Galérii Michalský dvor. Pod názvom Bratislavské príbehy.

11.01.2011 07:00
Peter Stankovič: Bratislava Tour Foto:
Peter Stankovič: Bratislava Tour
debata

„Bratislava je moja láska, aj keď je okrem historického jadra zničená. Možno ju mám preto ešte radšej. Ako chlapec som chodil na povalu nášho domu, kde boli do ulice strešné okná. Vždy som si jedno pootvoril a ako tankista som sledoval ruch na námestí alebo len tak – strechy ostatných domov. Bratislava je mojím častým námetom. Vždy nachádzam nový spôsob, ako ju zachytiť, a neprestáva ma baviť,“ povedal päťdesiatročný výtvarník.

Maľuje lido na brehu rieky. Plavčík v modro-bielych pásikavých plavkách až po kolená, ktorý dáva pozor na kúpajúcich, zaberá takmer celé plátno. Maľuje propeler. Na palube lode stojí skupinka zvedavcov, hľadiacich na druhú stranu Dunaja. Maľuje Bratislavu vo vetre. Vysoké paneláky sa ohýbajú pod jeho náporom. Maľuje Michalský bránu s najužším domčekom, na ktorý upozorňuje šípkou a textom.

Pohráva sa so slovami, ktoré nechýbajú na žiadnom obraze. „Chcem tým podporiť myšlienku celého diela. Niekedy je aj text na obrázku to, čo vyvolá úsmev,“ priznal Peter Stankovič. Do každého z obrazov vkladá jemný humor, každý pulzuje vtipom. „Výtvarné umenie nie je politika, je to určitý prejav a ja osobne maľujem preto, lebo chcem urobiť ľuďom radosť,“ pokračoval výtvarník.

Má rád staré stroje. Hrdinovia jeho obrazových príbehov sa preháňajú na staromódnych bicykloch. Vozia sa v netradičnej vzducholodi – hašlerke alebo v originálnom „skriňobuse“. Z obrazov Petra Stankoviča dýcha atmosféra starých čias. „Dnes si už nápady radšej zapisujem. Moja pamäť už nie je tým, čím bývala,“ vysvetlil Peter Stankovič.

Podľa spomienok matky maľovať začal už ako dvojročný. Čmáral do kníh a pokreslil všetko, na čo dosiahol. „Pamätám si, že keď sa ma pýtali ako päťročného, čím budem, tak som odpovedal, že ,malárom´. Odvtedy sa nepamätám na chvíľu, kedy by som bol bez ceruzky alebo štetca,“ prezradil autor s úsmevom.

Spomienky na detstvo sa odrážajú nielen v ilustráciách, ktoré robil pre detské časopisy a knihy. Aj v obrázkoch – ako Pipi dlhá pančucha, Červená čiapočka či Slimáčik máčik.

Výtvarník a hudobník – kapelník skupiny A 'Conto – žije a tvorí v Plaveckom Štvrtku. Na rodnú Bratislavu nezabúda. Spomína na ňu aj v obrazoch, ktoré vystavuje v bratislavskej Galérii Michalský dvor. Výstava Bratislavské príbehy Petra Stankoviča potrvá do 13. januára.

debata chyba