Anjeli priletia do galérie

Obrázkami rozpráva Eva Mišáková-Ábelová príbehy. O zraniteľnosti i hľadaní istoty, o túžbe, vášni i harmónii. Maľuje veselé postavičky, zátišia, ale aj kostolíky, oltár a anjelov. Najnovšiu tvorbu predstaví výtvarníčka, žijúca a tvoriaca v Trenčíne, v kežmarskej Galérii u anjela.

19.01.2011 06:00
Eva Mišáková-Ábelová: Trojka (výrez) Foto:
Eva Mišáková-Ábelová: Trojka (výrez)
debata

„Necítim sa ani ako maliarka krajiny, ani ako maliarka figúry, ani ako maliarka zátiší. Obraz vzniká na základe maliarskeho vlnenia, úplne podvedome. Skôr je to asociácia plôch, niečo do toho dotvorím a zrazu vznikne zátišie. Priťahujú ma niektoré témy, detaily, niekedy sa viac hrám s farbami,“ približuje tvorivý proces maliarka, ktorá občas prelaďuje až k abstrakcii.
Najnovšie ju priťahujú najmä sakrálne témy. Na neveľkých plátnach vytvorila oltár i ukrižovanie. Pohráva sa najmä s anjelmi, ktorých maľuje v rôznych podobách. Aj preto zastrešila výstavu príznačným názvom – Dotyk anjela.

Má rada výbušné farby a staré veci, ktoré v sebe nesú stopy tých, čo ich používali. Netají, že k jej výtvarným láskam patrí Chagall, Bazovský a v poslednom čase aj Fulla.

„Keď som rozmýšľala o tom, čím sú moje obrázky typické, povedala som si: toto by asi muž nenamaľoval. Vyznieva z nich neha, ženskosť a vzťah k detailu,“ povedala Eva Mišáková-Ábelová.

Výstavu nápaditých malieb na plátne i dreve príde do Kežmarku otvoriť v piatok. V Galérii u anjela potrvá výstava do 21. februára.

debata chyba