Rozhovory o maľbe čerpajú zo zdroja a zákulisia

Kniha Rozhovory o maľbe Jany Geržovej prináša pohľad na maľbu na slovenskej výtvarnej scéne cez živé výpovede umelcov. Do svojej novej publikácie známa teoretička umenia Geržová vybrala 22 autorov rôznych generácií. Od tých, čo začínali koncom 50. rokov 20. storočia až po zástupcov najaktuálnejšej mladej maľby.

25.01.2011 01:00
Jana Geržová: Rozhovory o maľbe. Pohľad na...
Jana Geržová: Rozhovory o maľbe. Pohľad na slovenskú maľbu prostredníctvom orálnej histórie
debata

Subjektívne výpovede ponúkajú cez osobný pohľad možnosť pochopiť mnohé motívy. Zaujímavý je autentický názor aktérov na tvorbu a dianie na výtvarnej scéne. Publikácia prináša informácie priamo od zdroja či zo zákulisia.

Jana Geržová buduje rozhovory jednotným spôsobom. U autorov zisťuje ich zázemie, kladie dôraz na vplyv jednotlivých pedagógov. Cielenými otázkami vedie autorov k reflexii vlastnej tvorby a jej postaveniu v domácom kontexte a vo vzťahoch. Posledný okruh otázok sa týka samotnej maľby a je viac teoretického rázu. Skúma špecifické vlastnosti maľby ako média. Hľadá odpovede na otázku, čo priniesla maľba v 20. storočí a v súčasnosti. Ústrednou otázkou sa stalo postavenie maľby v súčasnosti, hypotetická smrť maľby oproti opakovanému zvýšeniu záujmu o toto médium.

Subjektívnosť výpovedí im dodáva šťavu a ukazuje maliarov ako živé osobnosti, s vlastnými osudmi, názormi a postojmi. Osobné vyjadrenia búrajú zaužívané interpretácie a klišé, ktoré sa vytvorili v priebehu desaťročí. Mnohé z nich siahajú až na hranicu mýtotvorby, ktorá je, žiaľ, pomerne rozšírená a často znemožňuje skutočné odhalenie faktov. Kategorické vyjadrenia strácajú svoju platnosť a niektoré tézy nie sú potvrdené. Všetci zúčastnení napríklad odmietajú vyhlásenia o smrti maľby, naopak, vidia jej nekonečnú schopnosť prežiť v meniacich sa podmienkach ľudskej spoločnosti. Kniha Jany Geržovej prehlbuje poznanie o tvorbe oslovených výtvarníkov a o maľbe ako takej.

Jana Geržová: Rozhovory o maľbe. Pohľad na slovenskú maľbu prostredníctvom orálnej histórie, Slovart

debata chyba