Mona Lisa rozpútala ďalšiu hádku. Je žena alebo muž?

Leonardo Da Vinci opäť spôsobil rozruch. Ešte v decembri talianski vedci našli pri mnohonásobnom zväčšení slávneho portrétu v oboch dúhovkách Mony Lisy symboly, ktoré považujú za iniciály. Už vtedy predpokladali, že by mohlo ísť o kľúč k identifikácii osoby, ktorá majstrovi stála modelom. Ako informovala agentúra AP, Silvano Vinceti, historik, ktorý iniciály objavil, v stredu v Ríme prišiel s novou senzáciou. Mona Lisa je vraj muž.

04.02.2011 16:00
Mona Lisa Foto:
Mona Lisa
debata

Dve dekády robil Da Vincimu spoločnosť istý Gian Giacomo Caprotti, známy ako Salai. Okrem toho, že bol maliarovi verným žiakom a pomocníkom, pravdepodobne bol aj jeho milencom. „Salai bol Leonardovým obľúbeným modelom,“ tvrdí Vinceti. „Bol mu predlohou aj pre iné obrazy, ako Stelesnený anjel. Vidieť ho aj v konečnej verzii Mony Lisy“. Potvrdila by sa tak aj teória iniciál, L by znamenalo Leonardo, S zase Salai.

I keď Vinceti, predseda talianskej komisie pre kultúrne dedičstvo, vystupuje presvedčivo, mnohí už pri jeho mene škrípu zubami. Skeptický k jeho tézam je Pietro Marani, ktorý dlhé roky vedie reštaurovanie Da Vinciho diel, rozčúlili sa však najmä pracovníci parížskeho Louvru, kde Mona Lisa visí. Obraz vraj niekoľkokrát podrobili najmodernejším testom, ale na nijaké iniciály nenarazili. Pripisujú ich skôr puklinám, ktoré na starom obraze sú. Navyše prízvukujú, že Vinceti na všetky svoje teórie prišiel bez kontaktu so samotným obrazom – študoval len kópie.

„Chápem, aké to musí byť pre Louvre ťažké,“ podpichuje ich Vinceti. „Tak dlho mali obraz priamo pred nosom a nevideli to. Nuž, museli byť slepí“. Silvano Vinceti sa tiež ponúkol, že by aj s tímom prišiel do Paríža vyvrátiť všetky pochybnosti priamo tam, kde sa originál Mony Lisy nachádza už od začiatku 20. storočia.

debata chyba