Múzeum Andyho Warhola hľadá cestu, ako zachrániť obrazy

Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach sa ešte nevzdáva nádeje, že opäť bude môcť vystaviť desať obrazov Židov 20. storočia, ktoré museli zvesiť po tom, čo nezískali peniaze na ich kúpu od majiteľa. Poslanci Prešovského samosprávneho kraja totiž neschválili 1,2 milióna eur na ich nákup.

04.03.2011 12:00
Socha Warhola Foto: ,
Socha Andyho Warhola v Medzilaborciach
debata

Rokovania s majiteľom Warholových diel ešte pokračujú a na aprílovom zasadnutí by tak mali poslanci opäť hlasovať o tom, či portfólio odkúpia. Zatiaľ je ťažké odhadnúť, či sa členovia župného parlamentu k tejto možnosti priklonia, alebo kúpu opäť odmietnu. Majiteľ už dávnejšie avizoval, že grafické listy chce predať inde, a môžu skončiť v zahraničí. Strata obrazov by znížila prestíž múzea, ktoré je jediným z dvoch na svete, druhé je v Pittsburghu.

Podľa ministerstva kultúry je čiastočným východiskom požiadať o financie v rámci dotačného systému. Problém je v tom, že na všetky podprogramy je vyčlenený milión eur. „Ministerstvo kultúry si uvedomuje význam tvorby Andyho Warhola, nie je však v možnostiach ministerstva zo súčasného rozpočtu rezortu poskytnúť Prešovskému samosprávnemu kraju potrebné finančné prostriedky na nákup diel,“ povedala hovorkyňa ministerstva Eva Chudinová. Dodala, že na ministerstve ani neevidujú žiadosť o pomoc od kraja, no napriek tomu sa snažia získať peniaze aj z mimorozpočtových zdrojov rezortu.

Vedenie múzea Andyho Warhola v Medzilaborciach sa zhoduje v tom, že si treba ujasniť, ako má ďalej fungovať. Podobný problém, ako nedávne neschválenie nákupu portfólia od Andyho Warhola, sa totiž môže opakovať kedykoľvek, keďže peniaze stále chýbajú. „Sme stále v bludnom kruhu, musíme stále zháňať peniaze na fungovanie. Takto sa donekonečna existovať nedá,“ hovorí o každoročnej praxi riaditeľka múzea Valika Maďarová. Nemajú dosť peňazí, aby si udržali všetky diela. Niektoré sú požičané a najlepšou cestou, ako ich získať, je ich odkúpenie.

Podľa kurátora múzea Michala Bycka Slovensko ešte akoby nedorástlo na to, aby si dokázalo vážiť umelca, akým bol Andy Warhol. „Veď si ho chcú prisvojiť Poliaci aj Ukrajinci, asi vedia prečo,“ hovorí Bycko. Podľa neho to potvrdzuje aj fakt, že dve tretiny návštevníkov múzea sú zahraniční turisti.

„Čo sa týka budúcnosti Múzea Andyho Warhola, navrhli sme, aby sa spojilo s múzeom rusínskej kultúry, keďže Warhol bol ovplyvnený svojimi rusínskymi koreňmi,“ povedala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková. Zatiaľ čakajú na vyjadrenie ministerstva kultúry.

debata chyba